Rusija zvanično napušta Međunarodnu svemirsku stanicu, objavili i datum

IT 27. jul 202215:56 > 15:58
Podeli:
Foto: Shutterstock

Rusija će napustiti Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) i započinje formiranje ruske orbitalne stanice, objavio je juče šef ruske svemirske agencije "Roskosmos", Juri Borisov.

„Bez sumnje ćemo ispuniti sve naše obaveze prema našim partnerima u Međunarodnoj svemirskoj stanici“, rekao je Borisov tokom sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji je prenosila televizija.

Pročitajte još

„Međutim, odluka da se napusti ta stanica nakon 2024. je donesena“, rekao je on.

Rekao je da smatra da će do tada početi formiranje ruske orbitalne stanice, koja će biti "glavni prioritet" ruskog nacionalnog svemirskog programa.

"Budućnost ruskih letova s posadom treba se prije svega zasnivati na sistemskom i uravnoteženom naučnom programu da bi nas svaki let obogatio u znanjima u svemirskoj sferi", rekao je on.

Borisov je imenovan na čelo Roskosmosa sredinom jula i zamijenio je Dmitrija Rogozina. Do tog imenovanja 65-ogodišnji Borisov je bio dopremijer zadužen za ruski vojno-industrijski kompleks koji uključuje i oblast svemira.

"Svemirska oblast je u teškoj situaciji i mislim da je moj glavni zadatak da ne spustim ljestvicu već da je dignem više, pružajući prije svega potrebne svemirske usluge za rusku privredu", rekao je Borisov pred Putinom, navodeći navigaciju, komunikacije i prijenos podataka.

Internacionalna svemirska stanica Foto:Tanjug/Roscosmos Space Agency Press Service via AP

Rusija je 2020. izgubila monopol u slanju u svemir svojim pouzdanim ali zastarjelim letjelicama "Soyuz", dolaskom na scenu kompanije "SpejsEks" američkog milijardera Ilona Maska.

Rusko-zapadna suradnja u svemiru je također pogođena ofanzivom koju je Rusija pokrenula 24. februara protiv susjedne Ukrajine.

Zapadne sankcije uvedene Rusiji zbog ofanzive djelomično pogađaju i rusku avio i svemirsku industriju i mogu imati efekte na Međunarodnu svemirsku stanicu gdje bi mogla biti poremećena neka opskrba.

Pored toga, ruski svemirski sektor pogođen je i višegodišnjom korupcijom i nedostatkom inovacija.

***

BONUS VIDEO: Istanbul: Rusija i Ukrajina potpisale sporazumn o izvozu žita

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Komentari

Vaš komentar