Roditelji tužili TikTok, traže odštetu od 1.4 milijarde evra

IT 09. jun. 202118:24 > 18:25
Podeli:
TikTok, Tik Tok
Foto: Shutterstock/XanderSt

Grupa roditelja u Holandiji podnela je tužbu protiv društvene mreže TikTok jer privatnost njihove dece na mreži nije dovoljno zaštićena.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema njihovoj tvrdnji, TikTok predstavlja rizik po decu i preuzima previše njihovih ličnih podataka.

Fondacija za istraživanje tržišnih informacija, koja zastupa više od 64.000 roditelja iz Holandije, ali i drugih zemalja Evropske unije, poslala je u utorak poziv sudu u Amsterdamu.

Oni traže odštetu u iznosu od 1,4 milijarde evra.

Koje su optužbe?

Fondacija tvrdi da TikTok prikuplja odatke od dece bez odgovarajuće dozvole. Advokat Dav Linders rekao je medijima da aplikacija ovim postupkom krši zakone Evropske unije.

„Nije jasno na koji način aplikacija kostisti lične podatke“, kaže Linders i dodaje:

„To se odnosi na personalizovane oglase i prenos ličnih podataka u Sjedinjene Države i Kinu“.

Mladi ispod šesnaest godina mogu prelako da naprave profil na ovoj mreži, bez dozvole roditelja i to mora biti regulisano politikom ove mreže.

Prema podacima Fondacije, veliki broj dece širom sveta je umrlo nakon što su bili podstaknuti na izazove sa TikToka. Jedan od njih je gušenje do nesvesti.

Čak i ako ne uzrokuju smrt, ove „rizične igre i izazovi mogu psihički i fizički da ostave posledice na decu“, ocenio je Linders.

Kako TikTok odgovara na optužbe?

TikTok je saopštio da naporno radi na zaštiti mlađih korisnika. Kako navode, aplikacija ima mogućnost da podesi naloge dece između 13 i 15 godina kao privatne. Ovo znači da drugi korisnici ne mogu da vide dečije video zapise u svojim fidovima.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar