Robot koji pomaže osobama sa invaliditetom

IT 14. jan. 202210:36 > 10:53
Podeli:
Robot
Foto:Screenshot/Youtube/Cornell University

Roboti su sve popularniji i napretkom tehnologije postaju sve dostupniji prosečnim građanima. Ideja naučnika sa Univerziteta Kornel u Njujorku je da će roboti uskoro moći da pomažu i osobama sa invaliditetom.

Naučnici sa ovog univerziteta razvijaju robotsku ruku koja će pomagati osobama sa invaliditetom i povredom kičme.

Naučnik Tapomajuk Batačare je docent informatike na Kornel Univerzitetu. On veruje da roboti imaju potencijal da transformišu zdravstvenu negu i da je ishrana oblast u kojoj roboti već sada mogu da pomognu nepokretnim licima.

Hranjenje je jedna od najosnovnijih aktivnosti“, rekao je Batačare.Zamislite sebe da tražite od nekog drugog svakoga dana da vas hrani. To vam potpuno oduzima osećaj nezavisnosti. Ako bismo mogli da rešimo izazov hranjenja i ako bi osoba mogla da percipira robota kao produžetak sopstvenog tela, onda će se osećati mnogo nezavisnije. Zato toliko strasti i energije ulažem u ostvarenje ovog projekta.

Tim na univerzitetu je dobio grant od 1,5 miliona dolara od fonda "Nacionalna inicijativa za robotiku" u SAD kako bi pomogli njegovoj laboratoriji u razvoju robotskih rešenja za negu osoba sa invaliditetom.

Robot
Foto:Screenshot/Youtube/Cornell University

On i njegov tim rade na nekoliko algoritama u robotskoj ruci koji će vremenom i uz pomoć veštačke inteligencije moći da uče afinititete korisnika i tako olakšavati život korisniku.

Ako zaista želimo duguročno rešenje za negu, onda ona treba da bude prilagođena potrebama samih korisnika“,dodao je Batačare.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da će do 2050. godine udeo svetske populacije starije od 60 godina se udvostručiti. Ova inovacija bi značajno pomogla i roboti se mogu koristiti kao esencijalni deo nege u budućnosti.

Možda vas zanima:

Komentari

Vaš komentar