Podeli
Foto: print screen NovaS

Većina roditelja u Srbiji i dalje je u nedoumici da li da svojoj deci dozvole upotrebu ove na prvi pogled bezazlene digitalne mreže Tiktok, na kojoj većina korisnika razmenjuje rapevane i razigrane video zapise. Ivana Ćirković, konsultant za digitalni marketing, stavlja Tiktok pod lupu u jutarnjem programu Televizije NovaS.

Aplikaciju Tiktok koristi više od 800 miliona uglavnom mladih ljudi u svetu. Koliko je njen značaj govori i činjenica da su Sjedinjene Američke Države i Kina, odakle Tiktok potiče, vodile pravi mali rat oko nje, koji je završen pre nedelju dana, kada je predsenik Donald Tramp konačno dao blagoslov da se nastavi upotreba aplikacije u Americi.

Prema podacima iz SAD-a Tiktok konzumiraju korisnici uzrasta od 16 do 24 godine, koji čine 60% korisnika ove mreže. Što se tiče korisnika sa naših prostora, publika je uglavnom školskog uzrasta, dakle od 6 do 14 godina.

S obzirom na to da su korisnici vrlo mladi i da nemaju izgrađene kritčke stavove, na pitanje koliko je ova aplikacija opasna i koliko ima prostora za manipulaciju, odgovara ne previše.

Povezane vesti:

“Sama aplikacija nije opasna, već način i dužina trajanja korišćena. To je samo još jedna društvena mreža, drugi način korišćenja, način da se i klinici i malo starija populacija iskažu kroz igru, glumu uz korišćenje predefinisanih skečeva”, kaže Ćirković.

Aplikacija ima mogućnost da se izaberete muziku, film, razne filmove – da iz nje kreirate sadržaj koji će biti pitak, zanimljiv i vrlo dinamičan.

Roditelji su rekli da ih najviše brinu izazovi koji mogu da se svedu na to da uvaljate glavu bukvalno u blato, a postoje i izazovi koji su opasni po zdravlje.

“Sami izazovi nisu nastali pojavom Tiktoka, postoje i na drugim sajtovima, kao što je na primer ASKfm, koji je potencijalno opasan za decu jer su deca maskirana anonimnošću”, kaže ona i objašnjava:

“S druge strane Tiktok koristite imenom i prezimenom ili nekim nikom ali ste vi tu prisutni likom”.

Smatra je ključna stvar da se roditelji edukuju o tik toku, da oni budu tu i budu ti koji će to da im otvore, da iskoriste zaštite koje ova mreža pruža.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram