Foto:shutterstock

Dvadeset godina nakon što je prvi put predstavljena u Sjedinjenim Državama, 3G mreža se zvanično gasi.

3G je pokrenut 2002. godine i postao je pokretačka snaga ranog procvata interneta početkom prošle decenije. Kompanije su kasnije prešle na 4G, a sada je u toku tranzicija na 5G mrežu. 5G je, između ostalih, jedan od razloga zbog kog su kompanije odlučile da ugase staru, treću generaciju mreže.

Možda vas zanima

Od 2007. do 2009. godine započelo je zlatno doba 3G mobilnih uređaja. Mreža je rešila mnoge frustracije korisnika mobilnih telefona u tom periodu. To uključuje poboljšan kvalitet poziva i konekcije.

AT&T je prvi operater u SAD koji će ukinuti 3G mrežu, a ostali operateri će isto učiniti u drugoj polovini ove godine.

„Skoro dve godine proaktivno komuniciramo sa svojim korisnicima koji još uvek koriste 3G mrežu. Naš cilj je da im pomognemo u trnziciji na mrežu sledeće generacija nakon što 3G usluge prestanu“, rekli su iz AT&T za CNN.

T-mobile u Americi je najavio da će ugasiti 3G u trećem kvartalu ove godine, a iz Verizona su dali nešto fleksibilniji rok do kraja godine.

Svakako, samo mali broj korisnika još uvek koristi 3G i svakako da neće nedostajati. Verizon je u svom blogu rekao da 99 odsto njihovih korisnika koriste 4G ili 5G, dok iz AT&T navode da manje od 1% korisnika je zapravo na 3G mreži.

Ovaj trend će najverovatnije uslediti i u ostalim zemljama sveta kako bude napredovalo širenje nove 5G mreže.

Bonus video: Zašto toliko kasni 5G mreža u Srbiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram