„Play“ prodavnica slavi deseti rođendan, tim povodom novi logo

IT 26. jul 202211:51 > 13:41
Podeli:
Foto: Google

„Plej“ prodavnca je napunila 10 godina, a Gugl je odlučio da obeleži godišnjicu novim logom i nagradama koje čekaju korisnike.

Kompanija je pokrenula „Plej“ 2012. godine kako bi sve svoje digitalne prodavnice (Android Market, Music, E-books i Videos) ujedinila pod jedan krov. Gugl je tada omogućio kupovinu svega što kompanija nudi na jednom mestu.

S vremena na vreme je bilo moguće kupovati i i hardver, a prodavnica je u međuvremenu postala kultna, što ne čudi s obzirom da je prvo mesto koje svaki korisnik poseti kada kupi novi Android telefon. Kada se to pretoči u brojke, prodavnicu svakog meseca poseti 2,5 milijarde korisnike iz 190 zemalja.

Pročitajte još

Usluga konstantno evoluira, pa je tako Gugl 2018. „Newstend“ pretvorio u „Google News“, „Play Music“ je prerastao u „YouTube Music“, a ove godine „Movies & TV“ postaje jedna „Google TV“ aplikacija.

„Plej“ prodavnica se nekoliko puta našla i u središtu skandala zbog privatnosti i sigurnosti podataka. Gugl je tim povodom uveo novi „Play Protect Anti-malware“ sistem, ali još uvek postoje aplikacije koje uspešno izbegavaju sisteme provere.

„Povodom godišnjice uvodimo logo koji bolje odgovara dizajnu drugih naših usluga poput pretrage, asistenta, Gmail-a, Photos-a i dr.“, objašnjava Tian Lim, potpredsednik digitalne prodavnice u Guglu.

Gugl je u više navrata kritikovan zbog svojih politika kada je u pitanju digitalna prodavnica, a Epik Gejms, najpoznatiji po igri Fortnite, je optužio kompaniju da guši plaćanja u aplikacijama koje se sprovode van prodavnice, a nekada čak blokira i ugovore developerima zbog toga. Gugl je, bez obzira na kritike, samo dodatno pooštrio politiku plaćanja u junu, zahtevajući od korisnika da isključivo koriste sistem naplate u sklopu „Plej“ prodavnice.

Evropska unija je delimično preokrenula taj pristup zakonom kojim se zahteva lak pristup platformama za plaćanje trećih strana. Drugi regulatori su zahtevali slične promene.

***

BONUS VIDEO: Google i Apple - Kompanije od bilion dolara

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Komentari

Vaš komentar