Novi zakon SAD mogao bi da okonča monopol Fejsbuka i Gugla

IT 17. jun. 202114:30 > 14:33
Podeli:
Foto:REUTERS

Giganti poput Amazona, Epla, Fejsbuka i Gugla možda će biti primorani na velike promene u poslovanju na osnovu niza novih zakona koje su u petak predložili poslanici Predstavničkog doma SAD. Cilj zakona je da se okonča ekonomska dominacija i monopol ovih kompanija i otvori tržište.

Pročitajte još:

Ukoliko se u ovome uspe, zakonodavstvo bi moglo da primora Gugl da prestane sa promovisanjem Jutjuba u pretrazi ili da zabrani Amazonu prodaju proizvoda koji se direktno nadmeću sa oglasima nezavisnih prodavaca. Od Epla će verovatno biti zatraženo da ublaži ograničenja za programere iOS aplikacija, a od Fejsbuka da kupuje rivalske kompanije, prenosi CNN.

Najagresivniji od pet zakona, koji su nastali usled zabrinutosti zbog kontole tehnoloških giganata nad višestrukim poslovnim linijama i favorizovanja sopstvenih proizvoda mogao bi da dovede i do raspada kompanija ako mu se ne povinuju.

„Na primer, pretraživač ne može da bude vlasnik video usluge koju favorizuje pri pretrazi“, navodi se u predlogu zakona.

„Zakon zahteva i da dominantne platforme rasprodaju poslovne linije tamo gde im one omogućavaju da favorizuju sopstvene usluge ili da stave rivale u nepovoljan položaj“, dodaje se.

Iako u tekstu predloga kompanije nisu imenovane, poklapaju se sa rezultatima šesnaestomesečnog istraživanja tehnološke industrije koju je sprovelo veće Doma pravosuđa. U rezulatima je navedeno da Amazon, Epl, Fejsbuk i Gugl uživaju monopol i zloupotrebljavaju svoj položaj na različite načine, na štetu konkurencije koja je u podređenom položaju.

Google
Google Foto:Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

„Trenutno neregulisani tehnološki monopoli imaju previše moći nad našom ekonomijom“, rekao je u izjavi Dejvid Cicilin, predsednik pododbora.

„Oni su u jedinstvenoj poziciji da biraju pobednike i gubitnike, uništavaju mala preduzeća, podižu cene potrošačima i sprečavaju ljude da rade. Naš program će izjednačiti uslove i osigurati da najbogatiji, najmoćniji tehnološki monopoli igraju po istim pravilima kao i mi ostali“, dodao je.

Velike tehnološke kompanije ranije su negirale da se antikonkurentski ponašaju. Oni tvrde da se pošteno takmiče, te da pružaju proizvode i usluge koji u velikoj meri koriste potrošačima.

Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON

Predloženi zakon izazvao je pohvale kritičara Big Tiča i manjih kompanija.

Roku, proizvođač uređaja za strimovanje koji se takmiči sa nekoliko najvećih tehnoloških kompanija, rekao je u petak da je „potreban niz agresivnih reformi kako bi se sprečilo da u budućnosti monopolisti zloupotrebljavaju izbor potrošača i ometaju pristup inovativnim i nezavisnim proizvodima“.

Zastupnici tehnološke industrije kažu da bi predloženi zakon doveo do dramatičnih promena za potrošače. Njime bi moglo da bude ukinuto besplatno gledanja Jutjuba u rezultatima Gugl pretrage ili besplatna isporuka na Amazon Prajmu za odabrane proizvode.

Foto:Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

„Svaki od zakona zagovara više demokrata iz odbora i najmanje jedan republikanac“, kažu iz Kongresa.

Dvostranačka saradnja naglašava da je ovo postalo jedno od retkih pitanja oko kog mogu da se usaglase obe strane, iako se ponekad ne slažu ni oko najhitnijih problema iz Silicijumske doline.

„Nema mnogo pitanja oko kojih se ove dve strane usaglašavaju, ali znaju da ovaj problem moraju da reše“, rekao je izvor iz Kongresa.

„Ove kompanije su zadržale monopol na internet tržištu koristeći razne antikonkurentske taktike kako bi ugušile konkurenciju“, rekao je republikanac Ken Buk.

Foto: Shutterstock/OlegDoroshin

„Ovaj zakon razbija monopolsku moć kojom se kontroliše ono što Amerikanci vide i govore na mreži, on podstiče tržište na mreži koje će biti puno inovacija i američkim malim preduzećima pruža prostor za fer igru“, dodao nje.

Zakon pokušava da nametne ograničenja samo na najvećim platformama. Na primer, predložena zabrana takozvane „akvizicije ubica“ odnosila bi se na kompanije sa tržišnom kapitalizacijom od preko 600 milijardi dolara i najmanje 50 miliona korisnika mesečno ili 100.000 poslovnih kupaca.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar