Nova kripto prevara: Braća „isparila“ sa preko tri milijarde

IT 24. jun. 202112:32
Podeli:
Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Dvojica braće južnoafrikanaca isparili su sa lica zemlje i sa sobom poneli 3,6 milijardi dolara u bitkoinima, koje su "podigli" sa njihove platforme za ulaganje u ovu kriptovalutu.

Pročitajte još:

Advokatska kancelarija u Kejptaunu koju su unajmili investitori kaže da ne mogu da lociraju braću, a ceo slučaj prijavljen je i Jastrebovima, elitnoj jedinici nacionalne policije, prenosi Blumberg.

Ovaj incident mogao bi da potakne napore regulatora da uvedu red na ovo tržištu s obzirom na to da su prevare na njemu sve češće. Ova poslednja u nizu prevara oštetila je ovo tržište za 69.000 kovanica, koje sada, od kada je vrednost valute porastao, vrede 4 miliona dolara.

Prvi naznake ove malverzacije javile su se u aprilu, kada je počeo ogroman rast ove kriptovalute. Glavni direktor Afrikripta Ejmir Kaji, stariji brat, obavestio je svoje klijente da je kompanija žrtva hakovanja. Zamolio ih je da incident ne prijavljuju advokatima i vlastima, jer bi to usporilo proces oporavka nestalih sredstava.

On i njegov brat, Rejsi (20), osnovali su Afrikript 2019. godine.

Advokati unajmljeni

Međutim, investitori u kruptovalute sa njihove platforme u ovo nisu poverovali, već su angažovali advokate, a jedna grupa njih pokušala je i da likvidira sredstva sa ove platforme.

„Odmah smo bili sumnjičavi jer su oni molil investitore da ne preduzimaju pravne radnje“, rekli su advokati klijenata.

„Zaposleni u Afrikriptu izgubili su pristup pozadinskim platformama sedam dana pre navodnog hakovanja“, dodali su.

Turska bitkoin
Foto:EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Istraga firme otkrila je da su objedinjena sredstva Afrikripta podignuta sa računa, a da su kovanice prolazile kroz bubnjeve, miksere ili u druge velike bazene za „pranje“ bitkoina, kako bi uklonili tragove. Brojevi telefona kompanije preusmereni na govornu poštu, a i veb lokacija je bila van funkcije.

Nije usamljen slučaj

Prošle godine dogodio se krah još jedne južnoafričke kompanije za trgovinu bitkoinima – Miror Trending Internacional. Tamošnji gubici, koji uključuju oko 23.000 digitalnih kovanica, iznosili su oko 1,2 milijarde dolara. Ovaj događaj naziva se najvećom kripto prevarom 2020. godine.

Foto: Shutterstock

Ipak, danas oni koji su investirali u Afrikriptu gube tri puta više.

Iako Uprava za finansijski sektor Južne Afrike takođe istražuje Afrikript, trenutno nije moguće pokretanje formalne istrage, jer kripto imovina ne smatra se pravno finansijskim sredstvom.

U Kini je nedavno eskaliralo suzbijanje trgovine kriptovalutama nakon što je pomahnitali rast Bitkoina i drugih tokena u poslednjih šest meseci pojačao zabrinutost Komunističke partije u vezi potencijalnih prevara, pranje novca i gubitaka velikih prihoda najboljih investitora.

U januaru je vrednost trgovine kripto-imovinom prvi put premašila 2 milijarde randa (141 milion dolara) u Južnoj Africi, što sugeriše na to da ovoliki rast regulatorne snage uglavnom nisu mogle da kontrolišu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar