Bitkoin bitcoin
Bitkoin Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Bitkoin je skočio danas za 13 procenata nakon što je El Salvador doneo zakon kojim je ova digitalna valuta postala zakonito sredstvo plaćanja u toj zemlji.

Najstarija svetska kriptovaluta je skočila na ranom jutarnjem trgovanju, oko 4:48 časova po istočnoameričkom vremenu, za više od 13 odsto na nivo iznad 37.000 dolara, a kasnije tokom prepodnevnog trgovanja se spustila na 36.435,96 dolara, prema podacima KoinDeska, izveštava CNBC.

Ipak, bitcoin je i dalje znatno ispod rekordnog nivoa od 64.829,14 dolara, koji je dostignut u aprilu.

Parlament centralnoameričke države El Salvador je u sredu uzvojio zakon kojim je bitkoin postao legalno sredstvo plaćanja. To znači da se, između ostalog, cene u toj zemlji sada mogu iskazivati u bitkoinima, i da se poreske obaveze i doprinosi mogu plaćati u toj digitalnoj valuti.

Pristalice bitkoina, koji već duže gledaju na ovaj digitalni novčić kao na održivu alternativu zvaničnim nacionalnnim valutama, pozdravili su potez El Salvadora, navodi američka tv stanica.

Ova država je sklopila partnerstvo sa kompanijom za digitalne novčanike Strajk u vezi sa uspostavljanjem savremene finansijske infrastrukture u El Salvadoru korišćenjem tehnologije bitkoina.

Druge kriptovalute, uključujući eter i XRP, takođe su ojačale danas.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)