Foto:Shutterstock/nikkimeel

List "Njujork tajms" podneo je tužbu protiv komapnije "Open AI" i Majkrosofta za krađu intelektualne svojine i kršenje autorskih prava. U tužbi se navodi da modeli veštačke intelegincije (VI) dve kompanije protivpravno koriste sadržaj koji list naplaćuje, a zatim se posredstvom četbotova korisnicima nudi besplatno. Iako se ne navodi konkretna suma, procenjuje se da bi odšteta mogla da vredi više milijardi američkih dolara.

List je podneo tužbu zato što njihovi modeli veštačke inteligencije, kako kažu, krše autorska i prava na intelektualnu svojinu novina.

Prema tužbi, modeli veštačke inteligencije (VI) dve kompanije generisali su više od milion zaštićenih članaka Njujork tajmsa i bespravno popunili baze četbotova koji su već postali konkurenti medijima kao izvoru informisanja.

„Informacije su kopirane iz mnogih izvora, ali je poseban naglasak bio na tekstovima našeg lista. Na taj način, korisnicima se sadržaj koji naplaćujemo, posredstvom četbotova, nudi besplatno“, piše u obrazloženju tužbe Njujork tajmsa.

List ističe da nezakonitim korišćenjem detaljnih istraga, mišljenja (komentara), recenzija, vodiča (eksplejnera) i drugog zaštićenog i autorskog sadržaja „Open AI“ i Majkrosoft uskraćuju mogućnost novinarima i saradnicima lista da i dalje pružaju uslugu takvog kvaliteta.

Foto: Rmedia7 / Shutterstock

„Oni nastoje da besplatno koriste ogromna ulaganja Tajmsa u njegovo novinarstvo, koriste sadržaj bez plaćanja naknade i kradu publiku od njega“, zaključuje se u tužbi.

Nema „prijateljskog rešenja“

Advokati Tajmsa su istakli da je tužba protiv dve kompanije usledila tek kada je postalo jasno da neće biti postignuto „prijateljsko rešenje“ koje bi podrzumevalo neku vrstu naknade za preuzimanje sadržaja njujorškog lista.

Dok se Majkrosoft još uvek nije oglasio, kompanija „Open AI“ saopštila je da je razočarana najnovijim razvojem događaja.

Pročitajte još

„Imali smo konstruktivne razgovore sa predstavnicima Njujork tajmsa o sporu koji je sada tužba. Napredovali smo u pregovorima zbog čega smo iznenađeni ovim postupkom lista. Svakako poštujemo prava kreatora sadržaja“, piše u odgovoru kompanije.

Veštačka inteligencija i pitanje autorskih prava

Ovo je prvi put da je jedan veliki američki medij tužio kompanije koje stoje iza generativnog „Chat GPT“ i drugih alata veštačke inteligencije.

Slučaj takođe ponovo podstiče pitanja koja su se u medijskim organizacijama pojavila tokom prošle godine u vezi sa novinarskim, finansijskim i pravnim posledicama veštačke inteligencije.

Foto: Shutterstock

Iako se u tužbi ne pominje konkretan zahtev za odštetom, navodi se da bi optuženi mogli da budu odgovorni za milijarde američkih dolara zakonske ili stvarne štete.

Tužba izdavača je poslednja u nizu sličnih slučajeva, uključujući i onaj koji je pokrenulo više desetina svetskih autora u septembru 2023, optužujući „Open AI“ da protivpravno koristi sadržaje iz njihovih dela.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare