Najvećoj IT prevarantkinji preti 20 godina zatvora

IT 23. nov. 202015:28
Podeli:
Elizabet Holms; Foto: Yichuan Cao / ddp USA / Profimedia

Elizabet Holms nazivali su naslednicom Stiva Džobsa, ali njena kompanija u koju su investitori uložili na desetine miliona dolara bila je utemeljena na prevari.

Elizabet Holms se predstavljala kao nadolazeća zvezda tehnološke industrije koja bi u potpunosti mogla da promeni tržište vredno milijarde dolara. Njena kompanija Theranos, kako je tvrdila, razvila je revolucionaran uređaj za vađenje i analizu krvi koji je bio mnogo jednostavniji i jeftiniji. Takođe, rezultati analize uzetih uzoraka trebalo je da budu mnogo brže gotovi u odnosu na trenutne metode pa je, kako je uverila javnost i investitore, uz samo kap-dve krvi iz prsta, novi uređaj mogao da detektuje različite bolesti, od dijabetesa do tumora.

Ono što je zvučalo predobro da bi bilo istinito i činilo se kao revolucija u analizi krvi i dijagnostici, pokazalo se kao laž i prevara, piše CNBC, a prenosi Dnevnik.hr.

Kako je otkrio novinar The Wall Street Journala, Theranos je uzorke analize krvi slao u laboratorije, a za uzorke koje je analizirao njihov uređaj rezultati su većinom bili netačni.

Pročitajte još:

Ali, tad je već bilo prekasno za brojne investitore koji su svoje milione uložili u kompaniju, a s tim milionima Holms je živela poput filmske zvezde – trošila je na letove privatnim avionima, skupe automobile, asistente čija je uloga bila obavljanje njenih privatnih šopinga, odsedanje u luksuznim i skupim hotelima…

Kada je prevara otkrivena, protiv Elizabet Holms je pokrenuta istraga i skupe haljine mogla bi da zameniti zatvorskim odelom jer joj preti do 20 godina zatvora.

Suđenje Elizabet Holms počinje u martu, pa će sigurno tokom sledećih meseci biti još priče o njoj i prevari koja se pokazala kao veliko upozorenje investitorima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar