Foto: EPA-EFE/MBRSC/UAE Space Agency HANDOUT

Evropska svemirska agencija (ESA) će implementirati bitno ažuriranje za "Mars Express" svemirsku letelicu, koje će značajno unaprediti mogućnosti ove letelice.

“Mars Express” je istraživačka misija pokrenuta 2. juna 2003. godine, od kada ova letelica istražuje orbitu Crvene planete. Letelica u orbiti funkcioniše duže od 19 godina, a koristi MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding) instrument za istraživanje površine planete.

MARSIS sve to radi koristeći veoma zastareli softver koji nije ažuriran od pokretanja svemirske letelice. Softver je dizajniran u okruženju zasnovanom na Windows 98 platfomi kojoj nedostaje mnogo modernih opcija.

„Želeli smo da unapredimo performanse instrumenta i prevaziđemo neka ograničenja koja postoje od kada je misija počela“, objašnjava vodeća naučnica misije, Andrea Cicchetti.

Pročitajte još

Predstojeća softverska nadogradnja će drastično poboljšati performanse antene i prijema signala, obradu i konzistentnost podataka koji se šalju na Zemlju.

„Suočili smo se sa velikim brojem izazova kako bismo poboljšali performanse MARSIS-a. I to ne samo zbog toga što je softver MARSIS-a originalno dizajniran pre više od 20 godina, a koristi Microsoft Windows 98 okruženje“, objašnjava Karlo Nena – softverski inženjer koji pomaže kod ove nadogradnje.

Naime, MARSIS koristi radio talase niske frekvencije koje odašilje uz pomoć antene dugačke čitavih 40 metara. Ti talasi se potom reflektuju od površine planete kako bi se istraživala atmosfera Marsa i kako bi se pronašli dokazi o postojanju vode. Takođe, jedan deo tih radio talasa prodire kroz koru planete Mars i reflektuju se od nekoliko različitih materija koje su prisutne ispod površine, poput leda, soli, kamena i vode.

U ovom trenutku, ovi talasi prodiru kroz površinu planete u dubini od nekoliko kilometara, a softverska nadogradnja koja se očekuje značajno bi trebalo da unapredi ove funkcionalnosti. Na primer, naučnici će moći da detaljnije istražuju karakteristike crvene planete i da saznaju kompoziciju i debljinu polarnih kapa na Marsu. Pored toga, ovo softversko unapređenje omogućiće i detaljnije istraživanje Marsovog satelita, Fobosa.

ESA nije objavila koju verziju Windowsa će dobiti Mars Express letelica, ali se pretpostavlja da to neće biti Windows 11. Posebno, ako se u obzir uzme starost hardvera koji koristi svemirska letelica.

Prema navodima, softversko ažuriranje će omogućiti da Mars Express „vidi“ ispod površine Marsa i njegovog meseca Phobos u više detalja nego ikada do sada.

***

BONUS VIDEO: Odmor u vasioni, hotel svemirske kategorije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter