Huawei Mate Xs
Huawei Mate Xs; Foto: Profimedia.rs

Mate Xs, novo mezimče kompanije Huawei i konkurencija Samsungovom Z Flip modelu, stiže i u Srbiju. Sviđa vam se? Spremite 2.499 evra.

Huawei Mate Xs, naslednik je Huawei Mate X modela, na startu je poneo titulu najskupljeg komercijalno globalno dostupnog mobilnog telefona, koji nije deo neke posebne serije ili ograničene ponude. Ali i ne očekuje se da bude prodat u milionima primeraka. Ričard Ju, predsednik kompanije Huawei, istakao je da je Mate Xs izuzetno važan proizvod, koji treba da pokaže „šta može jedan takav telefon“.

A šta zapravo može? Koji su mu glavni aduti?

Huawei Mate Xs je inovativan uređaj savitljivog ekrana, koji ima dijagonalu od osam inča kad se rasklopi, najnoviji Kirin 990 čipset sa Balong 5000 5G modemom, kao i 512 GB memorije i 8 GB RAM-a. U izradi telefona korišćeni su novi materijali, a uređaj je dobio u novu šarku za preklapanje sastavljenu iz čak 100 komponenti.

Ekran se posebno ističe, kao OLED panel sa posebnim slojevima poliamidskog filma, između kojih je optički prozirna adhezivna supstanca. Rezolucija je 2.480 x 2.000 piksela.

Što se tiče kamera, ima ih četiri – glavna ima 40MP, a tu su još i kamere od 8MP, 16MP, kao i 3D depth-sensing kamera. Operativni sistem je Android 10, sa EMUI 10 interfejsom.

Inače, Huawei Mate Xs je jedan od uređaja bez Google podrške, na čemu kineska kompanija insistira zbog ograničenja koja su joj nametnuta od strane američke administracije.