Nakon Epla i Majkrosoft će dizajnirati svoje procesore

IT 22. dec. 202011:09
Podeli:
Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Moguće je da će u budućnosti serveri Majkrosoftovog klaud servisa Azure, kao i njihovi kompjuteri mogli da rade na - Majkrosoftovom hardveru.

Epl je nedavno počeo s velikom tranzicijom i zamenom Intelovih procesora koje godinama koriste u svojim kompjuterima svojim procesorima baziranim na ARM arhitekturi. Uzimanjem stvari u svoje ruke Epl je, to je jasno već nakon prvih recenzija novih računara, napravio fantastičan posao jer su performanse dva prenosnika i Mek minija s M1 čipsetom neverojatne i mnogo bolje u odnosu na Intelove procesore, piše TekSpot.

Čini se kako bi istim putem uskoro mogla da krene još jedna kompanija i višegodišnji veliki partner Intela – Majkrosoft. Prema poslednjim  informacijama, kompanija navodno razvija vlastite čipove takođe zasnovane na ARM arhitekturi koji će zameniti dosadašnje Intelove čipove. Vlastiti hardver prvenstveno će biti namenjen za servere, no spominje se kako bi se Majkrosoftovi čipovi mogli koristiti i u njihovim računarima Surfis.

Majkrosoft je sa Kvalkomom već radio na razvoju prilagođenih procesora za svoje kompjutere, ali će ovo biti prvi put da kompanija sama razvija čipsete, bez saradnje s partnerima. To će biti “veliki udarac za Intel”, čiji hardver trenutao pokreće servere u klaud servisu Azure, a iako njihov hardver možda neće biti snažan kao Intelov, to će im omogućiti “kontrolu vlastite sudbine”, što tranzicijom na vlastite čipove sada radi i Epl, navodi Zimo.hr.

U Majkrosoftu verojatno razmišljaju o dugoročnim prednostima koje će im doneti ulaganje u vlastiti hardver, jer bi pri dizajnu i proizvodnji vlastitih procesora naglasak trebalo da stave na specijalizovane zadatke, što će omogućiti bolju učinkovitost.

Komentarišući te navode, portparol Majkrosofta Fenk Šo rekao je da će nastaviti s investiranjem u vlastite mogućnosti u područjima poput dizajna, proizvodnje i alata, uz daljnje jačanje partnerstva s proizvođačima čipova s kojima već sarađuju.

Što se korišćenja vlastitog hardvera u laptopovima i desktop računarima tiče, Epl je najbolji dokaz koliko takvi procesori mogu biti bolji, snažniji i efikasniji u odnosu na klasične Intelove procesore tako da ne bi trebalo da se iznenadimo ako u budućnosti vidimo kompjutere Surfis sa procesorima““Made by Microsoft“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar