Twitter, Tviter, Ilon Mask, Elon Musk, otkaz, otkazi
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO/HANNIBAL HANSCHKE/Shutterstock

Kompanija Twitter je pod novim izvršnim direktorom Ilonom Maskom raspustila svoj Savet za poverenje i bezbednost.

Članovi tog tela obavešteni su putem imejla da savet više nije „najbolja struktura“ za donošenje „spoljašnjih uvida u rad na razvoju proizvoda i politike“, objavio je Vašington post.

Savet je bio savetodavna grupa sastavljena od 100 nezavisnih organizacija koja je imala za cilj da se obračuna sa govorom mržnje, eksploatacijom dece, samoubistvima, samopovređivanjem i drugim fenomenima uočenim na platformi.

Sinoć je objavljeno i da je bivši zvaničnik Tvitera za bezbednost Joel Rot bio primoran da napusti svoj dom zbog eskalacije napada na njega, uključujući samog Maska.

Vašingon post navodi da su Rot i njegova porediba pobegli nakon što su Maskovi tvitovi pogrešno predstavili Rotove akademske radove o seksualnoj aktivnosti i deci.

Kao šef odeljenja za bezbednost, Rot je bio uključen u mnoge odluke platforme o tome koje objave ili naloge mreža treba da suspenduje.

Imejl je stigao neposredno pre video sastanka članova saveta sa predstavnicima Tvitera na kojem je trebalo da se razgovara o nedavnim dešavanjima, navode lokalni mediji, pozivajući se na izvore bliske kompaniji.

„Zahvalni smo na vašem angažmanu, savetima i saradnji u poslednjih nekoliko godina i želimo vam puno uspeha u budućnosti“, pisalo je u e-mailu.

Twitter je formirao savetodavnu grupu 2016. godine kako bi platformu učinio bezbednijom i bavio se govorom mržnje, iskorišćavanjem dece, samoubistvom, samopovređivanjem i drugim problemima.

Sastojao se od oko 100 članova nezavisnih građanskih, organizacija za ljudska prava i drugih.

Maskovo vlasništvo nad Tviterom obeleženo je haosom u kompaniji, jer on nastoji da je učini profitabilnom kroz masovna otpuštanja i uvođenje politika koje su naišle na široko rasprostranjeno unutrašnje protivljenje.

(Izvori: Gardijan, Vašington Post)

***

BONUS VIDEO: Ilon Mask kupio Tviter – kraj cenzure ili početak slobode govora mržnje

Komentari

Svi komentari (0)