Satya Nadella Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Kada se u novembru prvi put pojavio „ChatGPT“ čet-bot, koji je u kratkom roku svojim mogućnostima oduševio čitav svet, gigtanti iz Silicujumske doline su mislili da se suočavaju sa tehnologijom koja može iz korena promeniti njihov dosadašnji model poslovanja. Međutim, za jednu kompaniju, ovo je bio razlog za slavlje.

Direktor Majkrosofta Satja Nadela se već neko sprema za ovaj trenutak. Majkrosoft je 2019. uložio milijardu dolara u tada mali startap nazvan „Open AI“, koji stoji iz ChatGPT-a. Kompanija je u naredne tri godine uložila dodatne 2 milijarde, prema izvorima „Njujork Tajmsa“ koji su želeli da ostanu anonimni.

Kompanija je uložila ukopno tri milijarde dolara u računarsku snagu koja je potrebna da se pokrene ovaj četbot, a prema pisanju „Tajmsa“, ovo znači da bi Majkrosoft veoma brzo mogao da implementira tehnologiju u svoje proizvode – kao što već planira da učini sa svojim „Bing“ pretraživačem.

Majkrosoft je spreman da stane na crtu svojim najvećim konkurektnima – Guglu, Amazonu i Eplu – sa tehnološkom prednošću kakvu nije imao u poslednje dve decenije, što se oslikava u činjenici da kompanija planira da uloži dodatnih 10 milijardi dolara – u nastojanju da unapredi ovu tehnologiju, tvrde izvori upoznati sa situacijom.

Potencijalni ugovor o dodatnih 10 milijardi dolara još uvek nije finalizovan, ali ukazuje na odlučnost giganta da predvodi ono što mnogi nazivaju „next big thing“ u tehnološkom sektoru.

Nadela je već radio na AI tehnologijama kada je vodio „Bing“ pre više od 10 godina, a već nekoliko godina saziva interni sastanak o veštačkoj inteligenciji na svake tri nedelje.

„On očekuje da pomerimo granice kada je u pitanju veštačka inteligencija, i mi ćemo to učiniti bez obzira koji proizvod iz naše ponude je u pitanju“ rekao je Erik Boid, predvodnik AI tima u Majkrosoftu.

Satya Nadella Foto: Yonhap News / Newscom / Profimedia

Podsetimo, „ChatGPT 3“, kako ga zvanično zovu, služi kao model jezika opšte namene koji je sposoban da razume kolokvijalni jezik i daje „ljudske“ odgovore na širok spektar upita.

Takođe je veoma jednostavan za korišćenje, potrebno je samo zatražiti esej ili pitanje u neformalnom obliku, a četbot zatim na osnovu upita sastavi tekst.

Za razliku od tradicionalnih pretraživača, koji se oslanjaju na podudaranje ključnih reči da bi pružili rezultate, novi četbot koristi kombinaciju naprednih algoritama i veštačke inteligencije da bi razumeo nameru iza korisničkog upita.

Nove AI tehnologije mogle bi potpuno da izmene sve tehnologije koje poznajemo – od Gugl pretraživača do digitalnih asistenata poput „Siri“ ili „Alekse“.

Satya Nadella Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

„Prosto je fascinantno videti kako ovi modeli golicaju maštu“, rekao je Nadela programerima prošle nedelje, dodajući „Mislim da ulazimo u zlatno doba.“

(Izvori: Njujork Tajms)

***

BONUS VIDEO: Poslušajte razgovor čoveka i veštačke inteligencije posle kog ništa nije isto