Foto: Shutterstock, wikipedia

Sve je veći broj ransomver napada koji ciljaju Linux, navode stručnjaci za sajber bezbednost.

Serveri koje pokreće Linux su sve više na udaru hakera, pri čemu je broj napada tokom prošle godine porastao za 75 odsto, prema istraživanjima komapnije „Trend Mikro“, koja se bavi pitanjima sajber-bezbednosti.

Pročitajte još

Linux pokreće veoma važne servere velikog broja kompanija, koji su izuzetno atraktivna meta za ransomver napadače. Dodatni problem je to što timovi za sajber-bezbednost u firmamama sa IT infrastrukturom percipiraju Linux kao siguran i više se fokusiraju na zaštitu infrastrukture koju pokreće Windows.

Izveštaj navodi i da je sve više ransomver grupa koje ekskluzivno targetiraju Linux sisteme. On sugeriše i da će napadi biti sve češći jer su hakeri motivisani zaradom.

Ransomver grupe nisu jedina pretnja. Prema Trendmikrovoj analizi, zabeleženo je 145 odsto više napada na sisteme za rudarenje kriptovaluta koji su zasnovani na Linuxu, gde sajber kriminalci zloupotrebljavaju snagu zaraženih računara kako bi rudarili kripto-valute za sebe.

Foto: Shutterstock

Za to je delimično kriv i sam operativni sistem. Sajber kriminalci najčešće napadaju sistem iskorišćavajući ranjivost „CVE-2022-0847“ (poznatiju kao „Dirty Pipe“), grešku koja postoji na Linux kernelima verzije 5.8 pa nadalje.

Kako se zaštititi?

Kako biste zaštitili svoje Linux sisteme, stručnjaci preporučuju instaliranje novih ažuriranja kad god se pojave. Preporuka je i da se uključi autentifikacija u dva koraka širom sistema, kako bi se obezbedio dodatni sloj odbrane od napada.

(Zdnet)

***

BONUS VIDEO: Ransomver – hakeri vrebaju na internetu, čuvajte svoje računare

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News