Foto: realestate.com.au, Shutterstock

Šta biste uradili da na računu pronađete milione koji ne bi trebalo da su tu?

Za jednu Australijanku – koja se suočila baš sa tim scenarijem prošle godine, nakon što joj je kripto firma greškom prebacila 10,5 miliona američkih dolara na bankovni račun – odgovor je bio jednostavan: kupiti vilu.

Pročitajte još

Priča o njoj je privukla međunarodnu pažnju, posebno otkako se pokazalo da je „Kripto.komu“, firmi koja je isplatila novac, trebalo sedam meseci da uoči grešku.

„Kripto.kom“ je, izvan kripto sveta, najpoznatiji kao kompanija čije ime krasi jednu od najvećih dvorana u Los Anđelesu (bivši „Staples“). Kompanija je poznata i po reklamama za „Super Boul“, sa glumcem Metom Dejmonom i košarkaškom zvezdom Lebronom Džejmsom, koje su se vodile sloganom „Sreća prati hrabre“.

Kompanija je u maju 2021. godine, umesto refundacije od 68 dolara, slučajno na račun Tevagari Manivel uplatila 10,5 miliona američkih dolara (7,2 miliona australijskih). Greška se dogodila kada je zaposleni umesto iznosa uneo broj njenog naloga, prema navodima Vrhovnog Suda u Viktoriji.

Kompanija je grešku uočila tek sedam meseci kasnije, u decembru 2021. U februaru ove godine kompanija je izdala nalog za zamrzavanje računa Tevamogari Manivel, kako bi nadoknadila slučajno uplaćeni iznos.

Bitkoin Bitcoin
Bitkoin Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Međutim, Manivel je već prebacila većinu novca na drugi račun i račun osobe za koju se pretpostavlja da je ljubavni partner. Ona je poslala 300.000 dolara svojoj ćerki, a u februaru je kupila nekretninu vrednu 1,35 miliona američkih dolara. Odmah zatim je vlasništvo prenela na svoju sestru Tilagavati Gangadori, koja živi u Maleziji.

Vila sa četiri spavaće sobe, četiri kupatila, nalazi se 30ak kilometara severno od Melnburna, na površini od više od 5.800 kvadratnih metara. Ima privatni bioskop, teretanu i parking za dva automobila.

Pročitajte još

Stvari dodatno komplikuje to što ovakve transakcije nisu lako reverzibilne, posebno u slučaju kada se greška primeti ovako kasno.

Gardijan piše da Sud nije uspeo da pronađe sestru, ali je u odsustvu naložio da isplati „Kripto.komu“ 1,35 miliona dolara odštete, proda imovinu, novac od prodaje vrati kompaniji, otplati kamatu i pokrije sudske troškove.

Portparolka „Kripto koma“ Kejti Gregori je za „Vašington Post“ rekla da ne želi da komentariše slučaj dok je pred sudom.

Ovo nije konačna presuda, a nastavak suđenja, za koji se očekuje da će biti dug i iscrpan, zakazan je za 7. oktobar.

Slučaj dolazi u veoma nezgodnoj godini za „Kripto kom“. Kompanija je u junu otpustila skoro 5 odsto radnika i time prošla kroz još jednu rundu „rezanja“ radne snage.

***

BONUS VIDEO: Upoznajte Sema Bankmana – Kripto Robina Huda

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Komentari

Svi komentari (0)