It sektor
Foto: Profimedia.rs

Kako bi se usporilo širenje koronavirusa kompanije podstiču zaposlene da rade od kuće, pa je neophodno da preispitaju bezbednost daljiima, savet je koji stiže iz kompanije Kaspersky, koja je poznata po programima koji štite operativne sisteme od "virusa".

Kada se uređaji iznesu van mrežne infrastrukture kompanije i povežu na nove mreže i WiFi kako bi se radilo na daljinu rizici se šire i povećavaju, upozorio je Kaspersky, a prenosi Tanjug.

Ova kompanija prepuručila je da se rizici smanje obezbeđivanjem VPN-a pri povezivanju na korporativne mreže firmi, kao i da svi korporativni uređaji, uključujući mobilne telefone i laptopove, budu zaštićeni bezbednosnim softverom.

Kaspersky savetuje da se uvek implementiraju najnovija ažuriranja operativnih sistema i aplikacija, ograniči pravo pristupa ljudima koji se povezuju na korporativnu mrežu kao i da se osoblje obavesti o opasnosti reagovanja na neželjene poruke.

Foto: Profimedia.rs

Preporuke zaposlenima

„Preduzeća bi trebalo jasno da komuniciraju sa zaposlenima kako bi bili sigurni da su oni svesni svih rizika, a osim toga treba da učine sve što mogu kako bi obezbedili bezbedan daljinski pristup onima koji su se samostalno izolovali ili rade od kuće“, rekao je glavni bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Dejvid Em.

Oprez je posebno važan zbog pokušaja sajber kriminalaca da iskoriste situaciju oko Korona virusa tako što svoje zlonamerne datoteke skrivaju u dokumentima koje se odnose na bolest.

„Zbog ovog oportunističkog pristupa kriminalaca i promena radnih navika, bilo bi mudro da kompanije u ovom trenutku budu izuzetno oprezne“, rekao je Em.