Irini Reljin za Nova.rs: Srbija će uvesti 5G tehnologiju

IT 14. mar. 202011:06 > 11:07
Podeli:
Foto: Medija centar Beograd

Vlada Slovenije je sa dnevnog reda skinula strategiju o raspodeli frekvencijskog spektra za 5G na predlog ministra za upravu Rudija Medveda, koji je izjavio da su "pitanja o štetnosti 5G tehnologije legitimna". O planovima Srbije po pitanju uvođenja 5G tehnologije i predrasudama o njenoj štetnosti za Nova.rs je govorila pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija prof. dr Irini Reljin.

Zašto je Vlada Slovenije odložila raspodelu frekvencijskog spektra za 5G?

Mene čudi razlog zbog kog su Slovenci to uradili, zato što frekvencije koje su planirali da prodaju nisu te koje mogu izazvati opasnost. Ali mislim da ima i drugih razloga koji su ih naveli da to urade.

Koji su to?

Jedan od njih  bi mogao da bude to što je Evropska unija skoro izdala preporuke koje se velikim delom odnose na zaštitu podataka. Pretpostavljam da su želeli da i to provere pre nego što uđu u priču o 5G. Sa druge strane, oni nisu u situaciji da žarko žele 5G zato što imaju razvijenu industriju i nije im hitno. Mi smo te savete pročitali ali nismo u obavezi da se sa njima usaglasimo jer nismo članice Evropske unije.

S kojim propisima je Srbija u obavezi da se usaglasi po pitanju zaštite podataka?

Mi imamo sve zakone donete, ja nisam stručnjak iz te oblasti. Informaciono društvo, naše kolege su zaokružile kompletnu zakonsku regulativu.

Ono što trenutno poštujemo jesu zakoni koje smo bili dužni da u postupku evropskih integracija usaglasimo sa evropskim. Oni zahtevaju tehnološku neutralnost, mi nemamo pravo da operatoru namećemo tehnološko rešenje. Mislim da se i u preporuke koje je donela Evropska unija dosta uklapamo.

Kada ćemo Srbija početi da uvodi 5G tehnologiju? Da li će biti odlaganja?

Ove godine ćemo imati aukciju, a sledeće godine će mreža početi da se radi. Imamo tri zainteresovana operatera, od kojih je jedan izuzetno zainteresovan, rekli su da bi sutra izašli na aukciju. Krajem trećeg kvartala ove godine ćemo imati aukciju, a oni će graditi svoju mrežu u 2021. godini u takozvanom zlatnom spektru od 3.4 do 3.8. gigaherca.

Da li je 5G mreža bezbedna?

Uvođenje 5G tehnologije je za početak planirano na niskim frekvencijama koje su relativno bezvedne, u pitanju je opseg od 3.4 do 3.8. gigaherca, koji je već korišćen svuda u svetu. To znači da je i do sad bilo potpuno bezopasno i nemamo razlog da sumnjamo da će sa uvođenjem 5G biti drugačije.

Kad biste hteli da ispitate štetnost 5G-a, vi biste morali da izolujete sve što može da izazove zdravstvene probleme. Da izuzmete recimo sva đubriva, zagađenja, fabrike, sve moguće uzroke pojave raka recimo. Međutim, to teško možete da uradite.

Ali gledano na osnovu same tehnologije, to apsolutno ne bi trebalo da bude štetno. Recimo, mi ćemo imati 5G u opsegu koji je koristila analogna televizija, koja je do 2015. godine korišćena svuda u Evropi. Zračenja 5G mreže su nejonizujuca, ona ne menjaju strukturu materije za razliku od jonizujućih, koje, na na primer, emituje medicinski skener. Ogromna je razlika.

Vama je mobilni aparat opasniji. Kada gledate sagovornika vi ste telefon udaljili od glave bar 10, 20 santimetara a to je već dovoljno da budete bezbedni. Snaga strahovito opada sa kvadratom rastojanja. Naravno, ovde je sve vreme problem jedino zagrevanje.

Šta mislite o trvdnjama da bi 5G mreža mogla da šteti pčelama?

To je glupost da pčelama mogu da smetaju. Savetovala sam našima koji imaju već 5G stanicu u Naučno tehnološkom parku na Zvezdari, čim proleće dođe i pčele postanu aktivne, da tamo odnesu pet, šet košnica da to pokažu. Pojavila se i priča u Holandiji da su ptice uginule zbog testiranja. Kad su proverili sve podatke ispostavilo se da je proba 5G sistema bila 18. juna, a ptice su stradale 18. novembra. Znate od čega ptice najviše stradaju, kad idu po njivama, jer na njivama često imate đubrivo, a ima i nekih đubriva koja su zabranjena.

Pročitajte još:

Koje su sve koristi od 5G mreže za Srbiju?

Za nas korist pre svega vidim u poljoprivredi, zaštiti životne sredine, da mogu ogromne količine podataka, pre svega slike, sa terena da se koriste. Može da se koristi u svrhu zaštite od poplava, požara, za dobrobit industrije. Internet stvari se vezuje za 5G, a internet stvari koristi veštačku inteligenciju. Tako da je to po meni sinergija veštačke inteligencije, interneta stvari i  5G sistema koji prenos svih podataka omogućava.

Moglo bi recimo da se koristi u filmskoj industriji. Na primer, za naše ljude važi da imaju jako dobar osećaj za montažu i da su poželjni u filmskoj industriji, i oni bi mogli da rade mnogo toga od kuće. Kad imate nešto što može da prenese jako veliku količinu podataka vi ste onda mirni.