Foto:Shutterstock/AngieYeoh

Instagram je uveo „beleške“ – novinu koja je mnoge podsetila na stare Fejsbuk statuse, a ima dosta sličnosti i sa tvitovima zbog čega su mnogi novi potez „Mete“ ocenili kao odgovor Tviteru.

Korisnike društvene mreže Instagram nedavno su dočekali noviteti u aplikaciji, a najviše pažnje privukle su „beleške“ (Notes) za koje mnogi nisu sigurni čemu zapravo služe.

„Beleške“ su, prema objašnjenju „Mete“, kratke tekstualne objave, do 60 karaktera, u kojima je moguće koristiti isključivo slova i emotikone i zamišljeno je za deljenje trenutnih misli ili postavljanja pitanja pratiocima koji mogu da pošalju svoje odgovore, ali će oni biti vidljivi samo korisniku koji je postavio belešku.

Mnogi korisnici Instagrama su se u svojim prvim beleškama zapitali šta je ovo i čemu služi, dok je pojedine novitet podsetio na stare statuse sa Fejsbuka ili MSN-a.

Bilo je i onih koji su beleške uporedili sa tvitovima, ocenivši da „Meta“ na taj način želi da iskoristi rastuću popularnost Tvitera.

Iz „Mete“ navode da su tokom testiranja saznali da korisnici vole da imaju lak i jednostavan način da podele šta im je na umu i da na taj način započnu razgovore i dodaju da „beleške“ daju korisnicima spontan način da se izraze i povežu sa drugima.

Šta se još testira na Instagramu?

„Beleške“ su korisnicima već dostupne, a iz „Mete“ najavljuju još noviteta. U toku je testiranje grupnih profila, na kojima će više korisnika moći da objavljuje fotografije i video-zapise pod okriljem zajedničkog profila, ali i da zajednički čuvaju objave drugih korisnika.

Slična novina se sprema i za priče (Stories) – testira se funkcija „Candid“ zahvaljujući kojoj će korisnici moći da zajedno objavljuju priče koje će se prikazivati kao da su u okviru jednog profila.

Čini se da je podsticanje grupne aktivnosti korisnika nastavak „Metinih“ napora da što više uključi  korisnike u svoje platforme. Deluje kao da se krug zatvara i da se „Meta“ vraća korenima, pošto su pre oko desetak godina grupe nastale na Fejsbuku, koji je, sa gotovo tri milijarde naloga, i dalje društvena mreža sa najvećim brojem korisnika.

***

BONUS VIDEO: Fejsbuk, Instagram i Vocap: Pali i živci i akcije