FBI upozorava na porast dipfejkova i kako ih lako uočiti

IT 30. mar. 202115:16 > 15:17
Podeli:
Deepfake, Dipfejk
Foto: Shutterstock

FBI je izdao oštro upozorenje rekavši da će "zlonamerni glumci gotovo sigurno korisiti sintetički sadržaj za sajber i operacije stranog uticaja u narednih 12-18 meseci".

PROČITAJTE JOŠ:

„Sintetički sadržaj“ odnosi se na bilo koji manipulativni ili generisani sadržaj u video zapisima, fotografijama, tekstu i zvuku. Takođe uključuje duboke falsifikate koji koriste veštačku inteligenciju da zamane sličnosti jedne osobe drugom, prenosi Biznis Insajder.

U izjavi objavljenoj 10.marta, FBI je rekao da „glumci na ruskom, kineskom i kineskom jeziku koriste sintetičke slike profila izvedene iz GAN-a (generativne kontradiktorne mreže)“.

Takođe su ukazivali na povećavanje broja lažnih novinara i članaka koji kruže putem interneta. Iako su ovi novinari bili „snažno prisutni na mreži“, njihova preva se može otkriti „osnovnim proverama činjenica“.

Dipfejk (to su lažni videi koji nastaju kada tehnologija nauči da vas oponaša) su sada ušli u popularnu kulturu i lakše ih je napraviti, postajući predmet mrežnih mimova, ali i dezinformacija i zlostavljanja, posebno u obliku osvete.

Deepfake, Dipfejk
Foto: Shutterstock

Bivši „car prevara“ Gugla, Šuman Gosemadžamder, rekao je za Insajder da će dipfejk verovatno evoluirati i širiti se dalje, sa „savršeno realističnim“ dipfejkovima u našoj bliskoj budućnosti.

FBI je rekao da su „identifikovali više kampanja koje su koristile sintetički sadržaj“ od kraja 2019. godine, a čini se da će broj da raste.

Ovi napadi su izvedeni da bi se „unapredili trgovinski brodovi i povećao uticaj“ aktinosti počinilaca.

Kako uočiti dipfejk

U svojoj izjavi, FBI je takođe detaljno objasnio kako uočiti dipfejkove. Previše prostora između očiju subjekta, kao i pokreti glave i tela, pitanja sinhronizacije pokreta lica i usana mogu biti ključni tragovi.

Istraživači sa Univerziteta u Bafalu takođe su razvili alat za uočavanje dipfejkova i tvrde da je efikasan 94 odsto sa nižim stopama uspeha na slikama koje nisu portreti.

FBI je izdao detaljne smernice o tome kako se pojedinci mogu zaštiti od sajber kriminala, posebno ističući da ljudi ne bi trebalo da se pretpostavljaju da mrežni profil odgovara nekon osobi.

Takođe su rekli da bi korisnici trebali da traže više izvora informacija i da budu oprezni kada pružaju poverljive informacije na mreži ili putem telefona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar