EU ubrzava uvođenje 5G mreže: Projekat će lupiti po džepu Fejsbuk i Gugl

IT 27. jun 202215:39 > 15:47
Podeli:
Foto:Shutterstock

Evropska unija radi na revitalizaciji svog relativno neuspešnog plana za uvođenje 5G mreže i nada se da će joj najveće tehnološke kompanije, poput Fejsbuka i Gugla, pomoći u ostvarivanju tog cilja.

Evropska komisija planira da predstavi novi zakon o mrežnoj infrastrukturi na jesen. Zakon je odgovor na zabrinutost u sektoru telekomunikacija, a osim toga, uvođenje 5G mreže u bloku je usporeno i EU rizikuje da propusti sopstvene ciljeve za povezivanje građana brzim mobilnim internetom pete generacije.

Ali ideja da se velike tehološke kompanije finansijski uključe u izgradnju 5G infrastructure u EU je pokrenula pravu lobističku borbu Briselu.

Pročitajte još

Novi zakon bi obavezao određene onlajn platforme da doprinesu troškovima uvođenja 5G, a to bi ujedno trebalo i da umanji same troškove korišćenja mreže poslednje generacije.

Margret Vestager, evropska komesarka za konkurenciju koja predvodi veći deo tehnološke regulative bloka, i komesar Teri Breton su i ranije nagoveštavali da je zakon u pripremi.

Breton je u intervjuu za francuski list “Les Echos” prošlog meseca rekao da telekom operateri doprinose izgradnji mrežne infrastructure, a za uzvrat ne dobijaju ništa i da je vreme da se uvede pravedna naknada za operatere koji unapređuju mrežnu infrastrukturu.

Novi predlog će uključivati reviziju “Direktive o smanjenju troškova širokopojasnog pristupa” (BCDR) iz 2014. u skladu sa „Zakonom o mrežnoj infrastrukturi “, kako je ranije pojasnio portparol Komisije. Njime će se postaviti zakonske smernice navedene u okviru “Alata za povezivanje 2020” (2020 Connectivity Toolbox) koji je EU objavila kako bi pomogla zemljama članicama da ubrzaju uvođenje optičke infrastrukture i 5G mreže.

Pet vodećih članova Evropskog parlamenta, od levog do desnog centra, pozvalo je Komisiju da pojača napore i ukloni prepreke koje sprečavaju telekom industriju da ulaže u infrastrukturu i da time podstakne „uvođenje brzih elektronskih komunikacionih mreža“ u Evropi.

I evropske vlade su takođe podržale namere Komisije, objašnjavajuću u zajedničkom stavu u maju da „svi akteri na tržištu koji imaju koristi od digitalne transformacije“ treba da preuzmu odgovornost i „daju pravičan i proporcionalan doprinos troškovima javnih dobara, usluga i infrastrukture“, kako se navodi u tekstu.

Drugi su upozorili Komisiju da ne prisiljava tehnološke gigante da direktno pokrivaju troškove telekom operatera koji i sami zarađuju.

Mozilla, najpoznatija po svom pregledaču Firefox, poslala je pismo Vestager i Bretonu prošle nedelje, upozoravajući da Komisija potencijalno ugrožava neutralnost mreže i evropske principe otvorenog interneta.

„Uznemireni smo nedavnim izveštajima koji sugerišu da Evropska komisija razmatra nova pravila koja bi obavezivala određene provajdere onlajn usluga da daju namenske finansijske doprinose operaterima telekomunikacionih mreža“, navodi se u pismu, koje je potpisala potpredsednica Mozile Ešli Bojd.

Portparol Komisije je odbio zahtev medija za komentar.

***

BONUS VIDEO: Najveća greška Evropske unije je politika proširenja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Komentari

Vaš komentar