Foto:Shutterstock

Evropska unija pokreće postupak protiv Kine kako bi zaštitila patente svojih visokotehnoloških kompanija.

Evropska komisija navela je u saopštenju da Kina ozbiljno ugrožava prava kompanija iz Evropske unije da zaštite svoju intelektualnu svojinu  tako što nezakonito i bez odgovarajuće naknade zloupotrebljava patente tih kompanija.

Pogledajte još

„Moramo zaštiti dinamičnu tehnološku industriju Evropske unije. Ona je pokretač inovacija i garantuje nam vodeću ulogu u razvoju budućih tehnologija. Ako se njihove inovacije zloupotrebljavaju, kompanije iz EU imaju pravo da traže pravdu i zaštite svoje patente. Zato danas pokrećemo postupak protiv Kine“, istakao je Valdis Domborvskis, izvršni potpredsednik Komisije i poverenik za trgovinu EU.

Kineski sudovi prete novčanim kaznama kompanijama iz EU kako bi ih odvratili od pokretanja postupaka pred stranim sudovima.

Foto: REUTERS/Yves Herman

„Zbog toga se evropske tehnološke kompanije nalaze u vrlo nepovoljnom položaju u borbi za svoja prava. Evropska unija je više puta pokušavala da reši to pitanje sa Kinom. Svaki put bezuspešno.“, navode.

EU je zahtevala savetovanje u okviru postupka za rešavanje sporova. To je prvi korak u rešavanju sporova u okviru Svetske trgovinske organizacije. Ako to ne dovede do zadovoljavajućeg rešenja u roku od 60 dana, EU će od STO-a zahtevati osnivanje komisije koje će nadalje odlučivati o tom pitanju.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)