Foto: Shutterstock

Proizvođač računara „Dell“ će otpustili oko 6.650 radnika, što predstavlja oko 5 odsto ukupne radne snage kompanije, najvećim delom zbog pada isporuke računara u 2022. godini, navodi „Blumberg“.

Tehnološki gigant je doživeo pad isporuka računara za 37 odsto u poslednjem tromesečju prošle godine, a najveći problem je što 55 odsto ukupnih prihoda „Della“ dolazi upravo od prodaje računara.

„Kompanija se suočava sa nepovoljnim uslovima i neizvesnom budućnošću“, napisao je operativni direktor kompanije Džef Klark u dopisu zaposlenima.

Prethodne mere smanjenja troškova, uključujući pauziranje zapošljavanja i ograničenja pojedinih benefita, nisu bile dovoljne, naveo je Klark u memorandumu.

Portparol kompanije kaže da su otpuštanja od suštinske važnosti za „dugoročno zdravlje kompanije“, a planirana reorganizacija pojedinih odeljenja se posmatra kao prilika za povećanje efikasnosti i podsticanje inovacija.

Ukupan broj zaposlenih u „Dellu“ je najniži u poslednjih nekoliko godina. Blumberg navodi da kompanija trenutno upošljava 39.000 radnika manje u odnosu na januar 2022. godine.

Gigant je u tom periodu otpustio značajn broj radnika. Sa ukupno 165.000 zaposlenih u 2020. godini, ta brojka je pala na oko 133.000 u 2021, dok se ovoj godini se očekuje da ukupnan broj zaposlenih bude oko 126.350.

„Dell“ nije jedini računarski brend koji je pogođen padom potražnje. HP je u novembru takođe najavio otpuštanja, a Lenovo je u istom periodu otpustio jedan deo radne snage, ali tačna brojka ostaje tajna.

Pročitajte još

Kompanije kao što su Majkrosoft i Amazon su nedavno ukinule hiljade radnih mesta kako bi prebrodile pad potražnje, visoku inflaciju i rastuće kamate.

Otpuštanja u SAD su u januaru dostigla najviši nivo u poslednje dve godine, pošto su tehnološke kompanije velikom brzinom smanjile radna mesta da bi se pripremile za moguću recesiju, pokazao je izveštaj objavljen u četvrtak.

***

BONUS VIDEO: Epl i Gugl – Kompanije od bilion dolara

(Blumberg, Rojters, Verdž)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar