Foto: Shutterstock, Foto: Privatna arhiva

Osim što je izgubila 6.000 dinara, Beograđanka je ostala i bez svog Instagram profila, a ima i niz drugih peripetija koje treba da razreši.

Sve više Srba žrtva je nove prevare na društvenoj mreži Instagram, a sumnja se da su počinioci zapravo tinejdžeri koji dobro barataju hakerskim veštinama.

Beograđanka I. S. otkrila je za „Telegraf“ kako je i sama nasela, a potom ostala bez 6.000 dinara, uz gomilu problema koje tek treba da reši.

„Pre neko jutro na Instagramu mi je stigla poruka od koleginice. Tražila je da joj pošaljem moj broj telefona. Reč je o koleginici iz bivše firme koju dugo nisam videla, pa sam pomislila da stvarno više nema moj broj. Poslala sam joj svoj broj telefona, a onda je došao odgovor da će mi sms porukom stići jedan kod i da joj ga prosledim“, objašnjava ona.

I zaista, kroz nekoliko minuta stigao joj je sms sa kodom i ona joj je taj kod odmah prosledila.

Foto: Privatna arhiva

– To je zaista jedna fina žena, majka troje dece. Prvo što mi je palo na pamet je da možda radi neki honorarni posao i da joj treba pomoć – pojašnjava Beograđanka.

Međutim, usledio je „hladan tuš“. Njen postpejd račun je porastao za čak 6.000 dinara. Naime, kako se ispostavilo, kod koji je prosledila služi za plaćanje igrica.

– Sin mi je posle objasnio da se tinejdžeri na tik-toku čak i hvale hvale kako varaju da bi platili prelazak na sledeći nivo igrice. Sve što treba je da pošalju kod iz SMS-a, a onda se usluga naplaćuje preko postpejd računa – objašnjava ona.

Prave peripetije za nju su tek usledile.

– Moj Instagram profil je ukraden, šifra je promenjena, kao i slika i ime. A prijatelji me non stop zovu da mi se žale kako im je stigla poruka od mene, ista ona koju sam ja dobila od „koleginice“, i kako im je nakon toga skinuto više hiljada dinara sa postpejd računa – priča sagovornica.

Nekome je, kaže, postpejd račun uvećan za 3.000 dinara, nekome i više, a najgore od svega je da se prevara širi velikom brzinom i da je takođe i veliki broj onih koji na istu nasedaju.

BONUS VIDEO: Internet prevare – kako izbeći lažna obećanja i nagradne igre?