Bil Gejts Bill Gates
Bil Gejts Foto: Alpha Historica / Alamy / Alamy / Profimedia

Na današnji dan, 1983. godine, Bil Gejts i Majkrosoft su svetu prvi put prezentovali "Windows" operativni sistem.

Iako neće biti objavljen do 20. novembra 1985. godine, Majkrosoft je Windows 1.0 operativni sistem prvi put prikazao 10. novembra 1983.

Originalno ime za Windows u to vreme je bilo „Interfejs menadžer“, ali je ono kasnije promenjeno zahvaljujući Roulandu Hensonu, Majkrosoftovom marketing guruu, koji je ubedio Gejtsa da naziv operativnog sistema promijeni u „Windows“.

Bil Gejts i Pol Alen Bill Gates and Paul Allen
Bil Gejts i Pol Alen Foto: s03 / Zuma Press / Profimedia

U to vreme tržište softvera je bilo izrazito konkurentno i nije bilo sigurno da će Majkrosoft biti uspešan u svojim planovima zbog velikog broja tada prisutnih alternativa poput „Apple Lisa“,“Xerox Star“, „VisiCorp VisiOn“, „IBM Top View“ i drugih.

Gejts je tada najavio da će Windows imati padajuće menije, podršku za miša i mogućnost pokretanja nekoliko aplikacija istovremeno, kao i brojne druge funkcije.

Ipak, mnogi su verovali da će Windows imati najveću verovatnoću da ostvari uspeh od svih pomenutih platformi, ali u to vreme nije bilo garancija da će se to i obistiniti.

Bil Gejts Bill Gates
Bil Gejts Foto: Alpha Historica / Alamy / Alamy / Profimedia

Dve godine kasnije, prva verzija Windowsa je zvanično, komercijalno objavljena 20. novembra 1985. godine, nakon čega je ispisana istorija u industriji softvera i sveta informacionih tehnologija.

Windows je tokom godina dobijao brojna ažuriranja i verzije. Trenutno smo na Windows 11 verziji, a operativni sistem se nalazi na milijardama uređaja korisnika širom sveta.

***

BONUS VIDEO: Ransomver – hakeri vrebaju na internetu, čuvajte svoje računare

Komentari

Svi komentari (0)