Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND; EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER; Shutterstock/Frederic Legrand - COMEO

Lideri tehnoloških giganata su u sredu predstavili svoje planove o veštačkoj inteligenciji, iza zatvorenih vrata u američkom Kongresu u Vašingtonu.

Lider većine u Senatu Čak Šamer planirao je seriju sastanaka iza zatvorenih vrata na kojima senatori mogu razgovarati o rastućoj ulozi AI tehnologije sa liderima tehnoloških giganata.

„Danas počinjemo ogroman, složen i vitalno važan poduhvat. Gradimo podlogu za politiku o veštačkoj inteligenciji koju će usvojiti Kongres“, rekao je Šumer na sastanku.

Pročitajte još

On je dodao da su u prošlosti teški slučajevi često ignorisani i stavljani pod tepih, ali da sa veštačkom inteligencijom ne smemo biti kao „nojevi koji zarivaju glavu u pesak“.

Tročasovni sastanak se bavio nizom pitanja o veštačkoj inteligenciji, uključujući mogućnosti i opasnosti koje ona predstavlja, a svi učesnici su se složili da američka administracija treba da ima ulogu u rešavanju negativnih posledica AI.

„Velika usluga čovečanstvu“

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali i kreator platforme za veštačku inteligenciju „ChatGPT“ Sem Altman, osnivač „Majkrosofta“ Bil Gejts, vlasnik „Tesle“ i „X-a“ Ilon Mask i prvi čovek „Mete“ Mark Zakerberg.

„Veoma sam optimističan po pitanju veštačke inteligencije, ali to ne znači da neće biti nekih preokreta u budućnosti“, rekao je Altman pre razgovora.

Vlasnik „X-a“ Ilon Mask je pohvalio Šumera što je uz podršku Senata učinio ’veliku uslugu čovečanstvu’. „Mislim da će iz ovoga proizaći nešto dobro“, rekao je on o sastanku. Nakon razgovora, on je u izjavi za medije istakao da je neograničena veštačka inteligencija potencijalno štetna za sve ljude širom sveta.

Foto: EPA/EFE OLIVIER HOSLET, LUDOVIC MARIN / POOL, CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Petnaest značajnih tehnoloških kompanija je tokom sastanka potpisalo dobrovoljno obećanje Beloj kući o veštačkoj inteligenciji, koje uključuje obaveze da „izgrade sisteme kojima je bezbednost na prvom mestu“, naveo je Blumberg.

Možda vas zanima

Međutim, pojedini kritičari, među kojima je senatorka Elizabet Voren, smatraju da je „priroda ovakvih dogovora iza zatvorenih vrata veoma problematična“.

Evropa je već dosta napredovala u oblasti zakonodavstva o veštačkoj inteligenciji, pa je američki Kongres pod sve većim pritiskom. Da li će Kongres SAD moći da usvoji zakon o ograničavanju veštačke inteligencije ostaje otvoreno pitanje, s obzirom na duboke političke podele u Vašingtonu i predsedničke izbore sledeće godine.

BONUS VIDEO: Veštačka inteligencija u naletu – da li je držimo pod kontrolom?