Foto:Shutterstock

Sjedinjene Američke Države su zabranile tehnološkim kompanijama otvaranje fabrika u Kini u sledećih 10 godina.

Novi „Akt o čipovima“ se prvenstveno odnosi na kompanije koje proizvode naprednu tehnologiju, pre svega mikro-čipove, i kompanije koje za svoja istraživanja i poslovanje dobijaju sredstva iz saveznog budžeta kao što je, primera radi, slučaj sa Intelom.

Pročitajte još

To je deo državnog plana „teškog“ 50 milijardi dolara za podizanje industrije poluprovodnika u SAD, prenosi „Bi-Bi-Si„.

Bajden je u avgustu potpisao još jedan zakon koji dodeljuje 280 milijardi dolara podsticaja za proizvodnju visoke tehnologije i istraživanja. Zakon predviđa i poreske olakšice za proizvođače mikro-čipova u zemlji.

Američka sekretarka za trgovinu Liza Raimondo saopštila je da američke kompanije u narednih deset godina neće moći da uzimaju sredstva iz saveznog budžeta, a onda da ih koriste za prebacivanje proizvodnje u Kinu. Novi zakoni i podsticaji se velikim delom donose zbog toga što je proizvodnja mikro-čipova u Americi drastično opala u poslednjih 30 godina.

Mikročipovi su najvažniji deo u svim modernim uređajima, počev od mobilnih telefona do automobila i njihova nestašica uzrokovana pandemijom je dodatno produbila ekonomsku krizu u poslednjih par godina.

Kina ekonomija
Kina vs Amerika Foto:Shutterstock

Stav SAD je da su američke kompanije seljenjem proizvodnje u Kinu direktno uticale na podizanje kineske konkurentnosti u visokim tehnologijama, što ne samo da je ugrozilo ekonomski primat SAD već i nacionalnu bezbednost, budući da se poluprovodnici koriste za proizvodnju modernog naoružanja.

Takođe, u Americi postoji sumnja da Kina preko svojih tehnoloških proizvoda, naročito onih ugrađenih u kompjuterske mreže, nadgleda SAD.

Kineska ambasada u Vašingtonu smatra da je to do „mentaliteta Hladnog rata“.

Analitičari smatraju da će ove mere snažno pogoditi Kinu, ali i američke kompanije koje tamo imaju razvijenu proizvodnju i da će dodatno usporiti oporavak tržišta mikročipova.

***

BONUS VIDEO: Sledi poskupljenje pametnih uređaja – čipova nema, fabrike nemoćne

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News