Amazon zabranio policiji da koristi njihov softver

IT 11. jun. 202021:37
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Amazon kompanija je zabranila policiji na godinu dana da upotrebljava njen softver za prepoznavanje lica. Povod za ovu promenu podstaknut je ubistvom Džordža Flojda, jer softveri za prepoznavanje lica mogu da budu upotrebljeni za masovni nadzor i rasno profilisanje.

Ovaj gigant poslednji je u nizu kompanija koje su zabranile upotrebu ovakvih sistema, a koji se suočavaju sa kritikama da pogrešno identifikuju ljude sa tamnijom bojom kože.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava i zaposleni u Amazonu su izvršili pritisak na rukovodstvo kompanije da svoju tehnologiju za prepoznavanje lica pod nazivom „Rekognition“ prestane da prodaje vladinim agencijama zbog toga što bi mogla da bude upotrebljena za narušavanje privatnosti ljudi i targetiranje manjina.

U jučerašnjem postu na blogu, kompanija je istakla da se nada da će Kongres uvesti stroža pravila u pogledu upotrebe ove tehnologije.

Protesti podstaknuti ubistvom Džordža Flojda usmerili su pažnju na rasizam u Sjedinjenim Američkim Državama i na tehnologiju koju policija koristi za praćenje ljudi. Tehnologija za prepoznavanje lica koju policija koristi za identifikovanje osumnjičenih mogla bi da bude zloupotrebljena, upozoravaju njeni kritičari.

Nekoliko gradova u Americi već je zabranilo upotrebu ovih sistema od strane policije i drugih vladinih institucija, a prvi među njima bio je San Francisko koji je to učinio u toku prošle godine.

U utorak je IBM najavio da će se povući iz ovog posla i istakao da postoji zabrinutost da bi softveri za prepoznavanje lica mogli da budu upotrebljeni za masovni nadzor i rasno profilisanje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar