Foto: Eric Broder Van Dyke / Shutterstock

Amazon je predstavio prvog autonomnog robota koji će u skladištima kompanije raditi zajedno s ljudima. Dosadašnji roboti radili su u ograđenim prostorima bez kontakata sa ljudima, kako bi se izbgle povrede, ali to se menja sa novim robotom nazvanim “Proteus”.

“Proteus” je opremljen naprednom navigacionom tehnologijom koja pomaže robotu da se u kontaktu sa drugim zaposlenima zaustavi, kako ne bi došlo do povreda.

Pročitajte još

Robot napred emituje zelenu svetlost , kako bi bio vidljiviji, a u slučaju da radnik stane ispred njega, automatski se zaustavlja. Robot je namenjen za prevoz velikih paleta proizvoda.

Kad god roboti preuzmu neke poslove koje su do tada radili ljudi, pojavi se bojazan da bi to mogao biti još jedan korak prema potpunoj robotizaciji zbog koje će ljudi izgubiti svoje poslove. Iz Amazona kažu da to nije njihova vizija i da roboti neće zamijeniti ljude, već će samo preuzeti fizički zahtevne i omogućiti radnicima da posvete drugim i boljim poslovima.

Robotizacija bi takođe mogla biti važna za budućnost Amazona jer je nedavno interno istraživanje, čiji su rezultati procureli u javnosti, pokazalo da za dve godine više neće biti dovoljno zaposlenih koji bi mogli raditi u skladištima kompanije u SAD.

Bez obzira na to, jasno je da će u budućnosti Amazon, kao i brojne druge kompanije, sve češće koristiti robote koji bi postepeno mogli zameniti većinu ljudske radne snage. Pogotovo za rad u skladištima.

***

BONUS VIDEO: Deca uče uz pomoć robota

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter