Svi rekordi koje Ronaldo može da obori na Evru

EURO 2020 08. jun. 202119:22 > 10. jun. 2021 12:45
Podeli:
Foto: Fabio Ferrari/LaPresse via AP)

Evropsko prvenstvo u fudbalu koje počinje 11. juna ući će u istoriju kao prvo koje će se igrati u 12 različitih gradova, a u istoriju će ući i jedan od najboljih fudbalera svih vremena, Kristijano Ronaldo.

Portugalac će imati priliku da postane rekorder u nekoliko kategorija i na taj način svoje fudbalsko nasleđe učini još većim.

Za neke rekorde će biti dovoljno samo da se pojavi na terenu, dok će za neke morati da se pomuči, ali će prvenstvo pred nama biti prilika da još jednom pokaže svoju fudbalsku veličinu.

Sve utakmice sa Evropskog prvenstva ćete imati priliku da gledate ekskluzivno na televiziji Nova S.

Najbolji strelac u istoriji Evropskih prvenstava

U dosadošnjoj istoriji ovog takmičenja prvo mesto po broju golova dele Mišel Platini i Kristijano Ronaldo koji su ukupno postigli po devet pogodaka. Francuzu je to pošlo za rukom na samo jednom prvenstvu i svega pet utakmica, što je i danas nedostižan rekord, Ronaldo je to uspeo na četiri šapionata na koliko je nastupao. Na svakom se upisao makar po jednom, a u prethodna tri navrata je sa svojom reprezentacijom stizao minimum do polufinala.

Ukoliko uspe da makar jednom zatrese mrežu rivalima, ostaće usamljen kao najbolji strelac u istoriji takmičenja.

Najviše učešća na Evropskim prvenstvima

Čak 17 igrača je tokom svojih karijera imalo priliku da po četiri puta igra na najvećoj smotri evropskog fudbala.

Ukoliko Portugalac odigra makar jedan minut na prvenstvu, to će biti i zvanično njegovo peto učešće. Šansu da se sa njim izjednači imao je Zlatan Ibrahimović, ali je harizmatični Šveđanin zbog povrede morao da odustane, pa će Ronaldo imati priliku da bude sam na vrhu.

Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Najviše pobeda na Evropskim prvenstvima

Trojica fudbalera je u istoriji uspelo da sa svojim reprezentacijama dođe do 11 pobeda. Andres Inijesta i Sesk Fabregas su to uradili u dresu Španije, dok će Ronaldo sa Portugalcima imati priliku da se sa jednom pobedom osamostali na vrhu.

Fudbaler Juventusa će svoju 12 pobedu morati da traži u izuzetno teškoj grupi sa Nemačkom i Francuskom, ali se meč sa Mađarima nameće kao najveća šansa za obaranje rekorda.

Treba dodati i da će Ronaldo tokom Evropskog prvenstva imati priliku da obori rekord po broju datih golova za jednu reprezentaciju, iako će za to imati priliku i posle šampionata.

Vlasnik ovog rekorda je Iranac Ali Dei koji je za nacionalni tim svoje zemlje postigao 109 golova, dok je Ronaldo u dresu Portugala, postigao 103.

Ukoliko uspe da postigne sedam golova, prestići će legendu iranskog fudbala, ali isto tako doći u priliku da obori rekord Platinija po broju golova na jednom prvenstvu koji iznosi devet. Najbliže što je neko prišao tom broju bio  je Antoan Grizman sa šest pogodaka na poslednjem Evropskom prvenstvu, na kojem je Portugalija postala šampion.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram