Živojin Petrović
Živojin Petrović Foto: Nova S

Žurke pre 100 godina bile su bolje, lepše, prirodnije i interesantnije nego danas. "Džumbus balovi", te žurke Mike Alasa, tako su bile organizovane, imale su proceduru, tačno se znalo ko šta radi, kad se koja pesma peva, kako se to izvodi, te njegove pesme su bile fenomenalne u Beogradu, rekao je Živojin Petrović, direktor i glavni urednik regionalnog kanala nauke i umetnosti "Brainz TV" i uspešan pisac u emisiji "Probudi se" na televiziji "Nova S".

– Mika Alas, naš matematičar svetskog glasa, bio je ne samo genijalac, nego i druželjubiv čovek, živeo je za pecanje, krijumčario je čak i cepanice u koferu iz Rusije… – dodao je Petrović.

Predstavljajući svoju novu knjigu „Nestvarno, a stvarno 2“, u kojoj piše i o „džumbus balovima“ Mike Alasa, Petrović je rekao da su u njoj pristupačnim jezikom ispričane impozantne priče o tome kako su naši preci radili, živeli, napredovali, gradili učili i bavili se naukom.

U knjizi su i priče o Stevanu Vukotiću, prvom Srbinu koji je oplovio planetu, Rizni Radović, prvoj ženi koja je dobila neformalnu dozvolu da se predstavlja kao muškarac…

– Tu su ne samo poznate ličnosti, nego i nepoznate koje sam pronašao i učinile su mi se zanimljivim. Pokazalo se da čitaoci očito to nagrađuju, pa mogu da se pohvalim da je za dva dana prodaje knjiga ušla u top 10 – kaže Petrović, dodajući da je on „pisac korone“, jer nije imao promocije, niti je njegovog dokumentarnog trilera „Do viđenja!“ (2019) o ubistvu najbogatije Beograđanke svog vremena i prvog dela „Nestvarno, a stvarno“ bilo na Sajmu knjiga.

Petrović je, gostujući u emisiji, govorio i o načinu na koji dolazi do tih priča, o tome koje od njih će prerasti u posebne romane… Kompletno gostovanje može se pogledati u video prilogu.