„Žene neće rađati decu zbog 5.000 dinara“

Podeli:
Foto: print screen NovaS

Srbija će biti najjača zemlja u Evropi po stopama stimulacije rađanja, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i najavio da će predložiti Vladi da se za rođenje deteta roditeljima isplati 5.000 evra. Najavio je povećanje iznosa za drugo, treće i četvrto dete. Da li novac može da preokrene krivu nataliteta ili je ovo još jedno obećanje bez pokrića. Koliko 5.000 evra otkriva neuspeh mera koje su se sprovodile prethodne tri godine, u emisiji “Probudi se” govori Jovana Ružičić direktorka “Centra za mame”.

Ružić kaže da se najavljuje mnogo toga a sprovodi tek po nešto, zbog čega nije sigurna da li je ovo samo jedno u nizu obećanja ili će biti i pretvoreno u praksu.

Svakako smatra da ta mera neće doneti željene rezultate.

“Mislim da niko neće roditi dete zato što je dobio 5, 10 ili koliko god hiljada evra. Neko će roditi dete prvo zato što se oseća dobro, drugo zato što živi u državi i sistemu na koji može da se osloni i pod tri zato što je to lična odluka na koju niko ne može da utiče”, navodi Ružić.

Povezane vesti:

Kaže da država treba da obezbedi da svaki segment roditeljstva funkcioniše kako treba, onda je odluka o tome da li će roditi ili ne na ženi i onda je to zaista prava odluka.

“Onda žena ne mora da brine da li će dobiti otkaz kad ostane u drugom stanju, da li će se vratiti na posao. Da počnemo još od početka, da li će još na intervjuu za posao morati da odgovara na pitanja: ‘Da li imate dečka? Da li je to ozbiljna veza? Ko će vam čuvati decu kada radite?’ a ne da priča o svojim kvalifikacijama”, objašnjava.

Kaže da su se neke stvari promenile na bolje, ali žene i dalje na intervjuu za posao čekaju pomenuta pitanja, koja su protivzakonita, ali je teško dokazati da ste ih dobili.

“Vlada voli da ističe svoj doprinos bori za natalitet ali bi trebalo da počnemo od najosnovnije stvari, a to su porodilišta. Srpska porodilišta nisu onakva kakva treba. Iz porodilišta žena treba da izađe sa osmehom, a ne ubijena u pojam i kao zgažena bubašvaba”, poručuje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar