Zec: Vlast pokušava da Univerzitet stavi pod kontrolu

Emisije 01. jun. 202109:37 > 15:06
Podeli:
Foto: print screen "Probudi se"

"Fajront u ponoć, biće i mature", "Broj vakcinisanih u padu čak i posle najave nagrade", "Svaka druga plata manja od potrošačke korpe", ove i druge teme iz današnje štampe u emisiji "Probudi se" komentariše profesor ekonomije Miodrag Zec.

Profesor Zec kaže kako je država potrošila ogroman novac da nabavi vakcine a sada građani neće da se vakcinišu.

„To može biti indikator opšteg nepoverenja koje kod nas postoji i nedostatka pravovremene objektivne edukacije stanovništva. Mislim da je funkcija države da radi transparentne zakone i da ima poverenje naroda“, kaže i dodaje da se on vakcinisao prvom vakcinom koja je stigla.

„Prosto mi nije jasno to namamljivanje novčano a da izostane jedan medicinski autoritet koji treba da kaže ‘Ljudi uradite to'“, kaže.

Govoreći o događanjima na Univerzitetu u Beogradu kaže da po njemu personalne promene nisu toliko važne koliko je važna činjenica da je odavno počelo propadanje Univerziteta i na strani akademske zajednice i na strani prome odnosa društva prema Univerzitetu.

„Ove se u stvari radi o ‘kuvanju žabe’. Tekuća vlast pokušava malo po malo želi da sta da stavi pod potpunu kontrolu Univerzitet i pokazuje to čitavim nizom promena koje su se desile počevši od neopravdanih smanjivanja plata“, kaže i dodaje:

„Ona neće da reformiše sistem akademskog obrazovanja, kažnjava najbolje univerzitete a otvara univerzitete koji joj uopšte ne trebaju i koji ničemu ne služe.“

Kaže da je urađen i čitav niz protivzakonitih stvari.

Povezane vesti:

„Retroaktivno se primenjuju zakoni. Mene ne bi čudilo da vrlo brzo, za pola godine, dočekamo zakon iz ’92. godine gde će blagoslov ministra biti tražen kao što se daje blagoslov Sinioda na Bogoslovskom fakultetu. Mi idemo u pravcu stavljanja pod kontrolu Univerziteta i to nije ništa novo“, kaže profesor.

Kaže da se u Srbiji ne shvata smisao autonomije Univerziteta.

„Univerzitet otkad postoji, od 6. veka Vizantije, njegova osnovna karakteristika je sumnja u sve i svakoga. Nema naučnog progresa bez sumnje. Šta najviše se kažnjava u ovom društvu? Pa sumnja, čim neko sumnja da nešto nije taj je sporan. Nema nauke, nema progresa bez propitivanja, ispitivanja, bez slobode. A sloboda se velikim delom ograničava i stavlja u funkciju drugih stvari“, kaže.

Govoreći o Bogoslovskom fakultetu, kaže da bi univerzitetske studije teologije trebalo da bude odvojene od škole za potrebe crkve.

„Crkva bi trebalo da ima duhovne akademije kao u Rusiji, a teologija ako se proučava na univerzitetu da bude ravnopravna nauka. Ne može biologija da ustupi mesto teologiji“, kaže.

Navodi da se univerziteti u Srbiji vezuju za finasiranje ne za ideju čime se urušava sloboda.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar