Zašto se Turska povlači iz Istanbulske konvencije?

Emisije 23. mar. 202120:25 > 20:33
Podeli:
Foto:Nova S

Zbog odluke Turske da istupi iz Istanbulske konvencije o zaštiti žena od nasilja, žene u Turskoj osećaju da su ostale bez svojih prava. Erdogan je poručio da neće dozvoliti da ova konvencija sruši instituciju porodice u Turskoj.

„Ovo je vrlo tužna odluka. Mislim da bi sve žene u Turskoj trebalo da se suprotstave, bez obzira ne poreklo i veru“, rekla je jedna od žena koje protestuju.

„Pre ovoga se nisam osećala sigurno kao žena, sada se osećam kao da nemam nikakvu podršku.“

POGLEDAJTE JOŠ:

Istanbulska konvencija je konvencija Saveta Evrope, kojom se garantuju prava na podršku države svim žrtvama nasilja. Pre svega ženama, ali i svim članovima porodice.

Pre 10 godina, Turska je prva potpisala ovaj dokument, a Erdogan je sada istakao da im ovaj zakon nije potreban, te da će ženska prava štiti zakoni Turske.

Odluku da istupi iz ove konvencije, Erdogan je obrazložio:

„Za vreme naše vladavine, porodica je uvek bila u fokusu naših usluga za žene. Ako muškarac obezbeđuje porodicu, žena je njena osnova. Raspad pordice neizbežan je bez naklonosti žene“.

Mnoge druge države u kojima su konzervativne struje jake dižu glas protiv Istanbulske konvencije, među njima Poljska, Mađarska i Rumunija.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar