Vujičić: Crna Gora će teško dozvoliti dvojno državljanstvo

Emisije 25. feb. 202107:50 > 11:44
Podeli:
Foto: print screen

Rigorozni zakon o crnogorskom državljanstvu koji zabranjuje posedovanje dva pasoša uskoro bi trebalo da bude promenjen. Šta je dovelo do ove inicijative, kakve posledice bi to moglo da izazove na političkoj sceni u Crnoj Gori i na koga će se odnositi, u jutarnjem programu “Probudi se” govori koordinator Građanske alijanse Zoran Vujičić. 

Vujičić kaže da će inicijativa crnogorskog premijera teško proći u skupštini.

Oni koji se protive izmeni zakona, kako kaže, smatraju da bi to moglo da ugrozi nezavisnost Crne Gore.

Povezane vesti:

“Smatraju da će se nakon toga promeniti struktura građana u Crnoj Gori i u nekom trenutku broj ideoloških Crnogoraca biti manji od broja državljana”, kaže Vujičić.

Podseća da je 2008. Crna Gora uvela ovu restriktivnu meru koja je uticala na osobe koje su izbegle iz ratnih područja.

“Te osobe nisu mogle da dobiju crnogorsko državljanstvo, zbog čega im je uskraćeno osnovno ustavno pravo – biračko pravo”, objašnjava.

Cilj izmene zakona jeste da te osobe postanu deo biračkog tela. Vujičić, međutim, smatra da neke partije nisu spremne da tu promenu prihvate.

Podseća da u Crnoj Gori ima oko 500 građana koji nemaju ni jedan dokument jer nisu rođeni u bolnicama.

“Gledano sa aspekta ljudskih prava, mislim da bi se partije vrlo brzo dogovorile oko liberalizacije zakona. Međutim, ovde, kao i svuda na prostoru bivše Jugoslavije, nekako se sve svodi na nivo politike”, kaže Vujičić.

Dodaje da, ako postoji želja da se reše problemi ljudi, onda bi to moralo ekspresno da se rešava.

Objašnjava da ljudi koji su izbegli devedeset i odrasli u Crnoj Gori ne mogu da dobiju državljanstvo ukoliko im bar jedan roditelj nije državljanin Crne Gore.

“Tu zaista treba da se rešavaju stvari, da li zbog naše želje ili pod pritiskom Evropske unije, to nije bitno. To su naši sugrađani, koji nemaju osnovna prava, a oni Crnu Goru doživljavaju kao svoju domvinu”, poručuje Vujičić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar