Boljević: Ministarstvo ne odlučuje o pokretanju postupka, samo inicira

Emisije 27. jul. 202109:41 > 11:18
Podeli:
Dragana Boljević, Printscreen/Nova S
Dragana Boljević, Printscreen/Nova S

Dragana Boljević ističe da je Ministarstvo pravde Srbije inciralo da se pokrene postupak protiv sudije u slučaju vozača sa Karaburme, a kako ističe o tome da li će biti pokrenut zavisi od disciplinskog tužioca.

Ministarka pravde Maja Pavlović uputila je zahtev Visokom savetu sudstva da se preispita postojanje disciplinske odgovornosti sudije za prethodni postupak, Radmile Đerić, koja je odlučuila da pusti da se brani sa slobode vozača osumnjičenog da je na Karaburmi na pešačkom prelazu udario muškarca sa dvoje dece, od kojih je jedan dečak preminuo nakon izvesnog vremena.

Dragana Boljević, počasna predsednica Društva sudija Srbije, kaže da svako može da inicira disciplinski postupak, ali da to ne znači i njegovo porketanje. Naime, odluku o tome donosi disciplinski tužilac.

„Mi dosta o ovom slučaju znamo iz medija. Ne znamo činjenice, i ja kao sudija zazirem da iznosim sudove, a da nisam sigurna šta je situacija“, kaže Boljević u emisij „Probudi se“ na TV Nova S.

Dodaje da je za sada Ministarstvo pravde samo inciralo da se pokrene disciplinski postupak protiv usdije Đerić.

„Sudijski posao je mnogo komplikovan i u svakom postupku imate bar jednu stranu kojoj se to ne dopada. Isto tako, da sudija ne bi bio u strahu da će uvek trpeti neko prozivanje, uspostavljen je sudski imunitet“, kaže Boljević.

Ona ističe da sudija disciplinski ne odgovara sve dok izvrši krivično delo.

Govoreći o slučaju sa Karaburme, Boljević navodi da sudija Đerić vozača nije pustila da se brani sa slobode, već da mu je odredila kućni pritvor.

„Građani ne razumeju da postoji razlika između pritvora i zatvora, pritvor je mera da će okrivljeni biti prisutan tokom postupka“, ističe Boljević i dodaje da ono može da se obavi na različite načine, kao što je uzimanje putne isprave, mera kućnog pritvora.

Pritvor može biti određen i ako je osumnjičeni izvršio krivično delo za koje je predviđena kazna duža od 10 godina, pored opasnosti da osumnjičeni pobegne, utiče na svedoke ili da ponovi krivično delo.

„Ali kada se donose odluke u krivičnom postupku, mora se raditi trezne glave“, ističe Boljević i dodaje:

U momentu kada je sudija odredila meru kućnog zadržavanja, nije bio momenat kada je bio ispunjen da se pritvor odredi na osnovu toga da je za krivično delo predviđena kazna 10 i više godina, jer je dečak, navodi Boljević, još uvek bio živ i u tom momentu nije bilo elemenata.

„Niko ne kaže da možda ne postoji mogućnost pravljenja greške, bili bismo lažljivci ako ne postoji mogućnost greške kod lekara, ali uvek sistem predvidi kako će se ta greška otkloniti“, kaže Boljević.

Dodaje i da je nezgodno što se u javnosti stalno širi nepoverenje u rad sudova.

„Razumem da su bila jako pomešana osećanja u ovom slučaju. Krivični postupci čine 10 odsto postupaka u celom sistemu“, navodi ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar