Britanski Viši sud danas i sutra razmatra žalbu osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža na odluku o izručenju Americi. Asanž je tražio da lično prisustvuje raspravi i to mu je odobreno, ali je njegov advokat rekao da se on oseća loše i da neće moći ni da svedoči video linkom iz Belmarš zatvora u kojem se nalazi. Rasprava je možda njegova poslednja prilika da izbegne izručenje SAD-u gde ga čeka suđenje za objavljivanje tajnog materijala vojnih operacija Amerike u Iraku i Avganistanu što je, navodno, dovelo u opasnost živote američkih doušnika, prema tvrdnjama vlasti u Vašingtonu. O osnivaču Vikiliksa i važnosti njegovog slučaja za Dnevnik TV Nova govorio je dr Vlatko Ilić, vanredni profesor Fakulteta dramskih umetnosti, doktor nauka iz oblasti teorija umetnosti i medija.

Novinari, uzbunjivači i aktivisti upozoravaju da je suđenje Asanžu ključna stvar za pitanje sloboda. Njegovi advokati ističu da bi presuda o njegovom izručenju SAD-u, gde ga čeka doživotni zatvor, bila politička presuda slobodi govora a novinari ukazuju da bi to uzdrmalo istraživačko novinarstvo.

Ilić se slaže da se radi o političkom procesu, Vikiliks jeste u talasima objavljivao poverljive informacije kaže on i podseća da je ono što je naročito skrenulo pažnju sveta na Asanža i Vikiliks snimak tzv. kolateralne štete, na kojem se vidi kako ginu civili u američkim vojnim operacijama na Bliskom istoku.

„To je stara ideja da mediji, između ostalog, moraju da budu korektiv onog šta su političke institucije i političke elite. Naš uobičajeni život se menja i moramo se pripremiti i kritičnije se odnositi prema tim promenama. Imamo mnogo primera iz istorije da pravni okviri nisu uvek etički ispravni. Jedno od ljudskih prava je pravo na slobodno kretanje što je Asanžu onemogućeno 14 godina. Nije on jedini od uzbunjivača, tu je Čelsi Mening koja je dostavila snimak tzv. kolateralne štete Vikiliksu, tu je Snouden“, podsetio je.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Dragojlo – Asanž heroj našeg doba, razotkrio zločine SAD i usudio se da dirne nedodirljivo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar