Srpski paviljon na Bijenaleu u Veneciji koji je održan prošle nedelje, na američkom portalu je proglašen za jedan od deset najboljih, pa ipak Vladimir Nikolić, autor izložbe "Hod sa vodom" koja nas je predstavljala na ovoj svetski važnoj likovnoj manifestaciji, bio je u Venicji, ali je odbio da učestvuje na ceremoniji otvaranja.

Vladimir Nikolić je u Pregledu dana rekao da je razlog njegovog odbijanja da učestvuje na otvaranju jer je na istom govorila direktorka Muzeja savremene umetnosti (MSU) u Beogradu.

„Ministarstvo kulture je institucija koja raspisuje konkurs za predstavnika Bijenala u Veneciji, a Muzej savremene umetnosti je izvršna institucija koja ima status realizatora nastupa naše zemlje. Zbog loših odnosa autorskog tima, a to su kustoskinja Biljana Ćirić i ja, sa realizatorom Muzejom savremene umetnosti, mi smo imali vrlo nezgodnu situaciju tokom čitave realizacije projketa“, rekao je Nikolić.

On je naveo da su morali da rade posao koji nije njihov već, kako je rekao, posao realizatora.

„Kada se otvaranje približilo, ja sam prosto tražio da se komesarka našeg nastupa, direktorka Muzeja, ne obraća na otvaranju zato što sa tom izložbom nije imala nikakve veze od početka i kako taj moj zahtev i predlog nije ispoštovan, rešio sam da se povučem zato što nisam hteo da legitimišem osobu na tom otvaranju koja suštinski sa tom izložbom nema nikakve veze, osim što je bila otežavajuća okolnost“, rekao je Nikolić i dodao:

„Ministarstvo kulture je bankomat. Ono je tu da obezbedi osnovna sredstva za realizaciju, sporvede konkurs, imenuje komisiju. I ovog puta moram da kažem da je Ministarstvo kulture bilo na nivou zadatka i da je formiralo vrlo stručnu komisiju, a dokaz za to je količina umetnika i autorskih timova koji su se prijavili na konkursu, više nego prethodnih godina, i tu se njihova uloga i odgovornost završava, onda to ide na izvršnu instituciju – MSU“.

On navodi da na otvaranju Bijenala protokolarno uvek izvodi ministar kultura i da je tako u većini paviljona u Veneciji.

„Moj problem nije bio sa tim što je ministarka kulture Maja Gojković govorila na tom otvaranju, već što je govorila direktorka Muzeja, koja je bila otežavajuća okolnost za čitav projekat“, dodao je Nikolić.

Na početku vesti pogledajte celo gostovanje.

***

BONUS VIDEO – NewsMax Adria – Uvod – 30.04.2022.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)