(VIDEO) Zelenović pred protest u Loznici: Otimaju nam vodu i život zbog rudnika

Emisije 29. jul. 202108:53 > 08:58
Podeli:

Odavno jedna sednica lokalnog parlamenta nije podigla toliko prašine koliko današnja u Loznici. Naime, na sednici Skupštine grada na dnevnom redu je prostorni plan za područja posebne namene za koji ekološki aktivisti i pojedini političari tvrde da je protivustavan i da će se njegovim usvajanjem prvi put formalno uvesti rudnik litijuma u jedan zvanični dokument.

Ekipi emisije “Probudi se” nije dozvoljeno praćenje ove sednice od nacionalnog interesa.

Pročitajte još...

Ipak, ekipa televizije Nova S bila je jutros ispred grade Gradske skupštine Loznica, gde se danas očekuje protest protiv Rio Tinta. Ono što današnji događaj u Loznici čini dodatno zanimljivim jeste informacija da će se održati dva protesta različitih organizatora, ali istim povodom.

S jedne strane, jedan skup organizuju ekološki aktivisti, a s druge strane političari koje predvodi grupa građana “Smelo” koji imaju svoje odbornike u lokalnom parlamentu i otvorena građanska platforma “Akcija” ispred koje je Nebojša Zelenović.

Govoreći o razlozima zbog kojih se odlučio da učestvuje u organizaciji protesta, Zelenović je za televiziju Nova S rekao da je tu kako bi podržao građane Loznice, napominjući da nije pitanje ko predstavlja koju organizaciju, već da je bitno da se Lozničani međusobno podrže.

“Ja podržavam sva udruženja i ljude koji se ovde bore da se jedan ovaj katastrofalan projekat u lozničkom kraju ne desi. Danas smo ovde da podržimo sve ljude koji će izraziti svoje nezadovoljstvo i sprečiti vlast da izglasaju jedan ovakav katastrofalan prostroni plan”, objašnjava on.

Prema njegovim rečima, ovo je prvi put da će predstavnici vlasti izjašnjavati o rudniku jadarita u lozničkom kraju.

“Taj plan se donosi mimo procedure. U pitanju je plan najvišeg reda koji se upodobljava se projektima nižeg reda. Čitava proces je potpuno nelogičan. U samom dokumentu čak stoji obrazloženje izrađivača plana koji i sam kaže da je on opasan po životnu sredinu. Time je potpuno staje na liniju Biološkog fakulteta koji je takođe naveo da jedan ovakav projekat ugrožava život”, podvlači Zelenović.
Prema njegovim rečima, na mala vrata se usvaja prostorni plan u Loznici kako bi se skinula odgovornost sa velikih donisilaca odluke, odnosno onih koje sede u Skupštini i Vladi Srbije.

“Ovo nema nikakve veze ni sa jednom političkom strankom. Ovo je pitanje naše budućnosti”, poručio je Nebojša Zelenović.

Miroslav Mijatović iz Podrinjskog antikorupcijskog tima je rekao da je protest prilika da se pokaže lokalnoj samoupravi i Vladi koliko ih ima i da su građani Srbije protiv ovog projekta.

Foto: Printscreen NOVA S

“Gotovo sam ubeđen da će biti usvojen ovaj predlog prostornog plana. Oni imaju svoju glasačku mašineriju i sigurno će usvojiti ovu odluku”, naveo je on.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar