Vešović: Konova izjava sramotna, najbolje da lekari ne jedu

Emisije 13. jan. 202107:33 > 14:59
Podeli:
Foto: print screen Probudi se

Nakon jučerašnjeg intervjua epidemiologa Predraga Kona, koji je dao za na naš portal, a posebno izjave vezane za zaražavanje lekara na pauzama za kafu, bilo je burnih reakcija, nakon čega se Kon oglasio i na Fejsbuku. O Konovoj izjavi i tome zašto je u Srbiji preminulo više od 70 lekara i da li su žrtve mogle da budu manje, u jutarnjem programu "Probudi se" govorila je članica glavnog odbora Sindikata lekara i farmaceuta dr Tatjana Vešović.

U Sloveniji zvanično nema preminulih lekara, u Hrvatskoj je broj jednocifren, dok je u Srbiji preminulo više od 70.

Vešević kaže da je potpuno očekivano da se lekari zaraze, ali nije normalno da toliki broj njih umre. Pritom, ne znamo koliki je broj medicinskih sestara i tehničara koji su zbog koronavirusa izgubili živote.

„Očigledno je da je organizacija naše zdravstvene službe zatajila. To je pod jedan. A drugo je preventiva“, kaže ona.

Povezane vesti:

Objašnjava da se u Evropi u zemljama u okruženju zdravstveni radnici testiraju mnogo češće – svaki deseti i petnaesti dan.

„Iz našeg sistema su ispadali zaposleni tek kada bi dobili simptome i tek onda se testirali. To je za neke bilo kasno i završilo se smrtnim ishodom“, tvrdi doktorka.

Napominje kako je sindikat više puta pitao i Vladu i Krizni štab zašto nema dovoljno testova.

„Simptomi na početku bolesti ne moraju da postoje, ali bi se testovima otkrili i lekari ne bi ostali da rade“, objašnjva.

Dodaje da i zbog manjeg broja zdravstvenih radnika svi rade do poslednjih „atoma“ snage. Kako kaže, problem je i u tome što su lekari iscrpljeni zbog čega im je i imunitet oslabljen.

Upitana je da prokomentariše jučerašnju izjavu dr Kona kako postoji mogućnost da se lekari nisu zarazili ni u crvenoj ni u zelenoj zoni, već na određenim pauzama.

Predrag Kon Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„To je jedna sramotna izjava“, kaže Vešović i dodaje:

„Prosto je neverovatno da Kon koji je član Kriznog štaba, koji je lekar, na ovakav način opravdava propuste.“

Povezane vesti:

Voditeljka je podsetila da je Kon na Fejsbuku objavio kako je njegova izjava izvučena iz konteksta i da on nije govorio o smrtnosti nego o mogućem zaražavanju.

Upitala je da li su trenuci kad lekari nisu pod punom opremom opasni i u njima zaista mogu da se zaraze.

„Svi mi dobro znamo kako treba da se ponašamo i kada pijemo tu kafu. Odakle smo se zarazili? Jedni među drugima. Nismo se mi zarazili na kafi u kafiću“, kaže ona.

Dodaje je da izjave Kona treba uzimati s dosta rezerve i podseća da je on priznao kako na početku epidemije nije bilo dovoljno opreme iako su zvaničnici sve vreme govorili suprotno.

Kaže da sada treba opravdati zašto Vlada i Krizni štab nisu dobro vodili epidemiju.

„Najbolje bi bilo da lekari ne jedu, ne piju, ne idu u toalet. Neverovatno je to reći za ljude koji su u skafanderima po četiri do osam sati, koji idu na smene na svakih 48 sati, koji su preopterećeni“, kaže.

Dodaje da bi ovo moglo da se uporedi s padom helikoptera u kom je poginulo sedam ljudi da bi na kraju bio optužen pilot.

Na isti način bi, kako kaže, sada lekari mogu da budu okrivljeni kako su se zarazili jer su bili nepažljivi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar