Veče sa Ivanom Ivanovićem: Gost Goranka Matić

Emisije 08. mar. 202108:00 > 01:04
Podeli:
Foto: Ivan Dinić/Nova S

Ivan Ivanović je u svojoj emisiji "Veče sa Ivanom Ivanovićem" ugostio je istoričarku umetnosti i fotografkinju, Goranku Matić. Povod njenog gostovanja bila je nagrada Fondacije Tanja Petrović, koja joj je 28. februara uručena u Muzeju savremene umetnosti.

Upravo u Muzeju savremene umetnosti će od 24. marta biti otvorena i njena retrospektivna izložba.

„Tanju sam volela i radila sa njom, tako da imam taj emotivni momenat. Fondacija stavrno radi veliku stvar u izboru ljudi, ne računajući mene, već druge dobitnike. To su ljudi koje su decenije uložili u svoj rad“, rekla je Goranka.

Podsetimo, Goranka Matić počela je profesionalnu karijeru osamdesetih godina u časopisu Džuboks, nastavlja u Startu, Poletu, Svijetu. Bila je u prvoj postavi nedeljnika Vreme, gde je kao urednica fotografije provela sedamnaest godina, a zatim je bila urednik fotografije u novinskoj kući Politika i Radio televiziji Srbije.

Pročitajte još:

Njen rad je naročito značajan u oblasti rok fotografije, pre svega tokom Novog talasa, a neke od njih su obeležile omote ploča najznačajnijih domaćih muzičara: Idola, U škripcu, Bajage i instruktora, Đorđa Balaševića…

Goranka Matić je autorka kultnih fotografija o turbulentnim društveno političkim zbivanjima na beogradskim ulicama tokom devedesetih godina prošlog veka. Izlagala je u zemlji i inostranstvu. Za izložbu „Tiho teče Sutjeska“, dobila je Politikinu nagradu 2004.godine. Muzeju savremene umetnosti u Beogradu priprema retrospektivnu izložbu njenih radova, koja će biti otvorena 24. marta, ove godine.

Ako ste u petak u 22 sata propustili svoju omiljenu emisiju “Veče sa Ivanom Ivanovićem”, kao i svakog ponedeljka, celu emisiju pogledajte u video prilogu.

Komentari

Vaš komentar