Dr Vajs: Vakcinacija trudnica bezbedna i preporučljiva

Emisije 23. apr. 202107:44 > 11:27
Podeli:
Printscren

Načelnik porodilišta klinike Belmedik doktor Vladimir Vajs rekao je da ga nije iznenadilo to što je i trudnicama dozvoljeno da se vakcinišu i napomenuo da se vakcinacija i ranije koristila, kao na primer u sezoni gripa. On je podvukao da je vakcinacija bezbedna i preporučljiva.

Vajs je rekao da se sada završava studija koja potvrđuje da se vakcina može dati i trudnicama. Na pitanje kako komentariše to što je kod 13 odsto trudnica došlo do prekida trudnoća, Vajs odgovara da je potrebno tražiti dublje uzroke.

„Uvek morate voditi računa šta je dovelo do toga da se desi prekid trudnoće. Imate more nekih uzroka, koje nije moglo da bude pokriveno istraživanjem. Svaka studija mora da bude jako dobro planirana. Svi smo svedoci da se eksperiment dešava pred našim očima, sve se drastično brže dešava u poslednjih godinu dana“, rekao je Vajs.

On je naglasio da se kliničkim ispitivanjem pokazalo da je vakcina kvalitetna i da nije štetna po zdravlje trudnica.

„Dobrobiti vakcinacije se ne razlikuju u odnosu na opštu populaciju, ništa se tu drastično ne menja. Sa druge strane istraživanja su pokazala da se kod trudnica stvara više antitela kada one prime vakcinu, nego nakon što obole od kovida. Ta koncentracija antitela je mnogo veća kasnije i u mleku, pa dobijate čitav jedan lanac zaštite populacije“, rekao je Vajs i dodao da to znači da i novorođenče time stiče antitela.

Vajs je kazao da se u početku išlo da vakcinaciju trudnica u drugom i trećem trimestru, ali da je u SAD počelo i u prvom.

„Jednostavno brojke kod njih su ogromne. Postoji brza mogućnost zaključivanja, pa se neke stvari i menjaju i ubrzavaju. U SAD vakcinacija je sada prebačena na lekare koji učestvuju u zaštiti trudnoće, koji će trudnicama objašnjavati postupak i proces vakcinacije, na osnovu čega će one zaključiti da li će se uopšte vakcinisati“, naglasio je Vajs.

On je još jednom podvukao da je vakcinacija dozvoljena i preporučljiva.

„Mi nismo imali potvrdu toga, pa je to bila mana celog procesa. Nikada se do sada nije desilo da vi u svetu u toku pandemije vršite neki eksperiment i dokazujete da li je nešto dobro ili ne“, rekao je Vajs.

Komentari

Vaš komentar