U Srbiji više od 10.000 ljudi godišnje umre zbog zagađenja vazduha, a jedan od najvećih krivaca za to su štetne emisije gasova koje emituju postrojenja EPS-a, koja, prema rečima stručnjaka, korišćenjem lignita emituju do sedam puta veće količine sumpor-dioksida od dozvoljenog. Sa velikim aerozagađenjem susreće se svake zime i Užice, mada se, u odnosu na prethodne godine, primećuje razlika.

Reporterka: Snježana Ostojić
Ova pamučna pluća, koja će na gradskom trgu u Užicu stajati do 16. januara, biće najbolji pokazatelj kakav vazduh udišu Ere sa Đetinje. Postavljena 16. decembra, bila su potpuno bela, a promene se vide svakog dana.
Medju nama
Foto:Nova S
„Užice je generalno jako zagađen grad i baš me interesuje da vidim kako će ova stvar da se pokaže…videćemo za mesec dana kako će biti“, kazao je za našu emisiju stanovnik Uzica.
U periodu grejne sezone Užice ima velikih problema sa aerozagađenjem pa ni ova nije izuzetak.
„Međutim, mogu reći da je situacija malo bolja u odnosu na prethodnu godinu. U toku decembra bilo je 13 dana sa vrednostima zagađujućih materija suspendovanih čestica PM 10 iznad graničnih vrednosti, dok su prošle godine u istom mesecu bila 23 takva dana“, rekla je Olivera iz Zavoda za javno zdravlje Užice.

U danima kada je zagađenje vazduha i bukvalno vidljivo uglavnom se poštuju preporuke Zavoda za javno zdravlje da se prostorije ne provetravaju u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

PROČITAJTE JOŠ:

„Posebno bih apelovala na naše sugrađane koji pripadaju kategoriji starijih lica, hroničnim bolesnicima, deci, trudnicama, jer je to ipak najosetljiviji deo naše populacije”, dodaje Olivera.

Na manji broj dana sa visokom koncentracijom loših čestica ove godine uticale su i povoljne vremenske prilike, ali zima je tek počela pa nas čeka još takvih dana.

Inače, Užice je zbog specifičnog geografskog položaja, ali i velikog broja individualnih ložišta koja koriste neekološka goriva, vrlo često u samom vrhu zagađenih gradova u Srbiji. Zato se radi na tome da sve kotlarnice pređu sa mazuta na gas ili druga ekološka goriva.

„Mi imamo 12 postrojenja. Devet koriste gas, jedno mazut, a dva pellet. Godinama unazad, tih devet je konvertovano sa mazuta na gas, a ovo poslednje i najveće postrojenje je poprilično ozbiljan projekat koji iziskuje dugogodišnje projektovanje i planiranje jer ni sam iznos novca nije mali. Očekujemo završetak projektne dokumentacije sledeće godine, a posle toga nadam se i realizaciju projekta“, izjavio je direktor Gradske toplane Užice Branko Filipović.

Prethodnih godina je urađeno dosta i kada je reč o ozelenjavanju odnosno sadnji novog drveća koje treba da ublaži štetne efekte aerozagađenja u Užicu.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“: Užice: Veštačka pluća sve crnja – kakva su onda prava?

Bonus video: Strah od disanja punim plućima – Boje koje nas ubijaju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)