Utisak nedelje: Begović, Radonjić i Radomir N. Saičić

Emisije 01. jun. 202108:00 > 09:23
Podeli:
Boris Begović, Ognjen Radonjić, Radomir N. Saičić, emisija Utisak nedelje
Ognjen Radonjić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Gosti ovonedeljne emisije "Utisak nedelje" bili su redovni profesor Pravnog fakulteta Boris Begović, profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić i profesor Hemijskog fakulteta Radomir N. Saičić koji su pokušali da odgovore na pitanje da li je „slomljena, oteta i savladana“ poslednja nezavisna institucija u Srbiji, odnosno da li je država „otela“ državni univerzitet ili su profesori i studenti predali Beogradski univerzitet državi.

Profesori BU su raspravljali o nedavnom izboru Vladana Đokića, dekana Arhitektonskog fakulteta u Beogradu za novog rektora Beogradskog Univerziteta koji je u javnosti postao poznat poslednjih nedelja pošto mu je javnu podršku u izboru pružio bivši ministar prosvete Mladen Šarčević, zbog čega ga je deo javnosti i univerzitetske zajednice doveo u vezu sa aktuelnom vlašću.

Prema mišljenju Begovića, ovakvim izborom rektora pala je autonomija Beogradskog Univerziteta (BU), a način na koji je sprovedeno nasilje nad voljom akademske zajednice treba mnoge ljude da uozbilji.

„Da li je ovo pobeda države ili je Univerzitet omogućio tu pobedu, ja mislim da to ne isključuje jedno drugo. Ovo jeste pobeda države, odnosno vlasti, jer je ova kampanja za izbor drugačijeg rektora išla sa vrha, da je vrh vlasti bio direktno uključen, odnosno Aleksandar Vučić. Mislim da ova odluka Saveta BU nije mogla da bude donesena na način na koji je donesena bez njegovog direktnog upliva, a ko je odrađivao posao je drugo pitanje“, naglasio je Begović.

„Nisu oni pobedili, nego smo se mi predali“, rekao je prof. Ognjen Radonjić, napominjujući da je to rezultat dugogodišnjeg ćutanja univerzitetske zajednice.

On je podsetio da u prethodnom periodu prilikom izbora rektora nije bilo trzavica jer je Ivanka Popović bila jedini kandidat.

Profesor  Hemijskog fakulteta Radomir N. Saičić misli da je ovde reč o postepenoj degradaciji Univerziteta i da je ranije pozicija univerzitetskog profesora podrazumevala autonomnost, da je on bio taj koji daje primer svojim studentima i da se ne mogu potkupiti, ali da se vremena menjaju.

Upitani čime su profesori BU mogli biti ucenjeni i kako je bivši ministar prosvete Mladen Šarčević mogao da utiče na njih, Boris Begović je rekao da „ljudi poput njega jako dobro znaju kome treba obećavati, kome pretiti, a ko se ne može slomiti“.

„To je njihov posao i u tome su uspešni. Oni to rade jako dobro što pokazuje rezultat glasanja na Savetu BU. Da li su u pitanju organizovane turneje kandidata za novog rektora i prorektora, odlazak u Vinču ili u time što u svoju kancelariju u Palati Srbije poziva dekane fakulteta, šta im govori ne znam, ali znam da zna šta treba da im kaže“, rekao je Begović, dodajući da to govori na osnovu informacija koje je prikupio i da bi voleo da „Šarčević izađe i kaže da to nije tačno ili da to kaže novoizabrani rektor Vladan Đokić“.

Pogledajte celu emisiju:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar