Tržište nekretnina u Srbiji beleži strmoglavi pad. Za godinu dana prodaja stanova opala je za skoro 35 odsto. Čemu se možemo nadati u sledećoj, 2024. godini, da li će cena kvadrata konačno početi da pada i da li je pravi momenat da baš sada kupite stan ili bi bilo mudro da još malo sačekate o svemu tome u emisji "Probudi se" TV Nova govorio je Milić Đoković, procenitelj i stručnjak za tržište nekretnina.

„Ne samo u prestonici u celoj Srbiji je trend smirivanja cena, dolazi do jednog pada, ne preteranog ali dolazi do velikog pada broja prometapada u smislu broja prometa. Problem je što mi upoređujemo ovu godinu sa prošlom, koja je bila u piku. Dolazimo do nenormalnih podataka i ja se bojim da će ovaj kvartal koji dolazi biti još dramatičniji po padu broja prometa ali ne po padu cena“, smatra Đoković..

Objašnjava da bi u svakoj normalnoj tržišnoj ekonomiji bilo normalno da smanjenje prodaje dovede do pada cena na tržištu ali da to ne vredi za naše tržište koje je vezano transkcijama i nije hipotekarno.

„Na formiranje cene nekretnina veliki uticaj ima banka kao kreditor, bez obzira što kod nas ima 15 posto kreditnihn kupaca. Zatim imate zaštićene cene kod investitora koji ne mogu da spuste cene pod određenim uslovima a prodavci prate te cene sa novogradnjom. Nažalost oni diktiraju te uslova. Bilo bi normalno da onaj koji kupuje određuje uslove ali je kod nas obrnuto, nema dovoljno nekretnina i oni mogu da diktiraju cene“ kaže on.

Prilog pogledajte na početku vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Prof. dr Ismail Musabegović i Uroš Jovanović: Kada je pravo vreme za kupovinu nekretnine?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare