Foto: Printscreen; Goran Trivan

Ekološki ustanak građana Srbije pokrenuo je pitanja ko je kriv za katastrofu koju priroda oko nas doživljava. Bivši ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je u jutarnjem programu "Probudi se" da je ministar životne sredine koji radi svoj posao uvek kriv.

„Uđete u mandat gde je vlada formirala ministarstvo ekologije posle dugo vremena. Čitav život sam se bavim životnom sredinom i znao sam na koje ću teškoće naići. Naiđete na milion prepreka i nerazumevanja. Sve probleme sam otvorio da bismo počeli da pričamo o njima. Jedan od problema koje sam otvorio je problem mini hidrocentrala. Međutim, taj problem počinje mnogo ranije, počinje negde 2012. i 2013. kada se uspostavljaju prvi propisi koji omogućavaju izgradnju mini hidrocentrala“, naveo je Trivan.

On je potvrdio da je tada za ekologiju bila zadužena ministarka Zorana Mihajlović.

„Koliko sam ja bio kriv u svemu tome? Pa jesam, naravno da sam bio kriv. Kada ne omogućite da biznis bude dominantan u odnosu na zaštitu životne sredine i kada koncept mora da se menja na bolan način utoliko što prioriteti moraju da se pomeraju. Pomerite prioritet sa privrede na životnu sredinu, preduslov je novac. Morate da stabilizujete budžet da biste ulagali u životnu sredinu“, rekao je Trivan.

On je naveo da pričati o tome da je bivši ministar Trivan kriv zbog situacije sa mini hdirocentralama je cinizam najgore moguće vrtse.

„Zorana je ta koja je 2013. donosila propise i zakone koji su omogućili uspostavljanje mini hidrocentrale. Uzmite statistiku koliko je mini hidro centrala izgrađeno u srbiji – 110 ili 120. Za vreme mog mandata nijedna procena uticaja na životnu sredinu za mini hidrocentrale nije data“, rekao je Trivan i istakao da je apsolutno netačno da Ministarstvo životne sredine ima ikakve veze sa krivicom za mini hdirocentrale.

„Mini hidrocentrale su šta? Energetsko građevinski objekti. Ko je nadležan? Sama rečenica je sve rekla. Šta su radila goSpoda u ministarstvima energetike i građevine? Imamo rezultat na terenu. Naravno da sam pitao sam Aleksandra Antića. To i dalje nema veze sa politikom. Životna sredina je pitanje vašeg i mog života, naše dece… Tu kompromisa ne može biti. Tu vrstu kompromisa nisam želeo da pravim“, dodao je on .

On je naveo da njegov sukob sa ministarkom Mihajlović nije sukob na relaciji SNS i SPS.

„To je isključivo Zoranin stav, moj stav i stav struke. Zašto se pojavio u ovom trenutku je pitanje za Zoranu. Tu je reč o jeftinim poenima. To se zove licemerje. Neko ko se i te kako zalagao i zalaže za mini hidrocentrale donosi zakon kojim ih zabranu. To je cinizam najgore vrste. Uz to, optužuje nekog drugog za izgradnju i lošu izgradnju tih istih mini hridrocentrale, a sedeo je u ministarstvu građaevina koje treba da kontroliše građevinski deo te priče. Mi smo u ekologiji zaduženi za štitimo prirodu i mi smo zbog toga donosili zabranjujuća rešenja ili rešenja za vađenje cevi“, rekao je Trivan i dodao da je bio jedini ministar u Vladi koji je rekao da mini hridorcentrale neće moći da se grade u zaštićenim dobrima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)