Foto: Newsmax Adria

Dve godine od paljenja kuće novinara Milana Jovanovića iz Vrčina, sudski proces se bliži. Presudu ćemo čuti 23. februara. Advokati bivšeg gradonačelnika Grocke Dragoljuba Simonovića koji se teriti da je nalogodavac paljevine, tvrde da to nije dokazano i traže njegovo oslobađanje. Milan Jovanović, koji je javno govorio da iza paljenja njegove kuće stoji prvi čovek opštine Grocka, očekuje da će krivci biti osuđeni. Jasmina Dobrilović podseća na ceo slučaj.

Autor: Jasmina Dobrilović/Njuzmaks Adria

Završne reči u slučaju paljenja kuće novinara iz Vrčina Milana Jovanovića. Branioci bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića u dvočasovnom iznošenju završnih reči, tražili su oslobađajuću presudu.

„Ja sam se skoncentrisao na izjavu optuženog Mihajlovića obzirom da postoje dve njegove izjave. Jedna iz prethodnog postupka gde tereti Mihailovića, jedna sa glavnog pretresa gde ga ne tereti i dao sam sudu razloge zašto treba da poveruje iskazu sa glavnog pretresa obzirom da je ta izjava data u sasvim drugim okolnostima od one prethodne. Ona prva je data u okolnostima kada je okrivljeni u vlasti tužilaštva i policije kada se nalazio u pritvoru, kada je u jednom stanju u kom svakako može da manipuliše njegovom voljom“ kaže Viktor Gostiljac advokat Dragoljuba Simonovića.

Foto: Newsmax Adria

A  upravo optuženi Vladimir Mihailović je u završnoj reči izneo imena policajaca za koje tvrdi da su mu iznudili izjavu. Interesantno je i to da je u sudnici jedan Palate pravde kao publika bio i advokat Goran Pejić, koji zastupa Igora Novakovića, koji se tereti da je zapalio Jovanovićevu kuću. Proces protiv Novakovića, sudija je odvojio, jer Pejić nije došao na jedno od ranijih ročišta, jer je bio u samoizolaciji i to zbog kontakta sa  klijentkinjom koja ima pozitivan PCR test na kovid 19. Tada je sudija Slavko Žugić objasnio da sumnja u opravdanost odlaganja zbog obaveštenja o samoizolaciji. Ne zna se broj zahteva za izuzeće sudije koji su podnosili advokati optuženih. Sudija je rešen da donese prvostepenu presudu 23. februara.

„Sudija je na mene ostavio utisak časnog i poštenog sudije i ja verujem da će doneti pravednu presudu, znate. Ja ne očekujem da će sudija, koji je vrlo iskusan sa ovoliko radnog staža kao sudija, doneti neku nerazumnu presudu. Ja verujem da će ih osuditi, na koje kazne to ne mogu da vam kažem“ kaže novinar Milan Jovanović.

Foto: Newsmax Adria

A da nije novinar, u sudnici su gotovo svakog puta u više navrata ponavljali advokati odbrane. Neretko je utisak bio da je Jovanović na optuženičkoj klupi, jer su uporno ponavljali da on nije novinar. I danas tokom završnih reči.

„Mi smo se time bavili prosto jer je bilo pomenuto u optužnom predlogu, dakle ta teza ne potiče sa naše strane. Dakle, ja sam i sada u završnoj reči rekao da sa time ne želim da polemišem. Što se nas tiče to je potpuno irelevantno sa aspekta ovog krivičnog postupka“ kaže Gostiljac.

Irelevantno je i za Javni servis. Ni ovog puta nisu poslali kameru da izveštava sa ovog suđenja.

„Prave se veoma hladni prema svim ovim slučajevima, koji su zapravo od veoma velike važnosti, ne samo za novinarsku profesiju nego i za širu javnost i za naše društvo, jer ova presuda kakva god ona bila biće ipak jedna mala,  mali korak tj. mala pobeda za neko zadovoljenje pravde“ kaže Nikola Krstić iz NUNS – a.

Krstić prati suđenje, ali je stava da je sada važno sačekati sudsku odluku i tek je tada komentarisati.

„Ne bih ništa sada da iniciram i da predviđam kakva će presuda biti, ali budući da imamo sudske procese koji traju dvadeset godina, za ubistvo novinara, na primer Slavka Ćuruvije, ovo je zapravo veoma brzo“ ističe Krstić.

Od trenutka kada mu je zapaljena kuća u noći, oko 3 sata ujutro, 12. decembra 2018. godine, Milan Jovanović je javno govorio da je ubeđen da iza svega stoji Dragoljub Simonović koji je krivicu istog dana negirao. Nedugo potom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u javnost iznosi informaciju o hapšenju tadašnjeg predsednika opštine Grocka i visokog funkcionera Srpske napredne stranke čiji je Vučić šef.

„Partijska knjižica nikoga neće sačuvati od odgovornosti. U ovoj zemlji, novinari će biti zaštićeni dopadali se nekom ili ne. U ovoj zemlji niko nema pravo da dira novinare, u ovoj zemlji niko nema pravo da dira bilo koga“ izjavio je tada Aleksandar Vučić.

Informacija o tome da je Simonović napustio naprednjake ili da je od njega traženo da vrati člansku kartu, javnost nije dobila. Tokom sudskog procesa, pokazao je sve odlike lokalnog šerifa. Nije se libio da dovede svoje pristalice na jedno od ročišta koji su mu aplaudirali pred zgradom suda, ali i ispred sudnice. Imao je razne izgovore za nedolazak na suđenja, od zubobolje preko sumnje da je zaražen koronavirusom. Pored Simonovića, Mihailovića, Novakovića, okrivljen je i Aleksandar Marinković, koji je u bekstvu. Pevačica Bojana Šijački priznala je u decembru 2018. godine da je u noći paljenja kuće vozila okrivljenog Marinkovića i nagodila se sa tužilaštvom, platila je novčanu kaznu i odslužila šestomesečni kućni zatvor.

Komentari

Svi komentari (0)