Jelena Pavlović

Advokatica Jelena Pavlović ocenila je da bi predložene Izmene zakona o parničnom postupku mogle da otežaju građanima pristup sudu. Prema njenim rečima, novi propisi bi u praksi značili da svako ko nije platio sudsku taksu nema prava da se sudi i da se njegova tužba automatski povlači. Gošća jutarnjeg programa televizije Nova S kao sporno vidi i to što se takva pravila primenjuju i na sve postupke koji su već u toku.

„Svi predmeti koji se trenutno nalaze u sudu, a za koje nije plaćena taksa u roku od osam dana, koliko je rok, smatra se da je ta tužba povučena, a postupak obustavljen“, navodi Pavlović i objašnjava polsedice koje bi novi zakon mogao da ima.

Ona kaže da bi što se tiče novih predmeta sama predaja tužbe ostala ista, ali u daljem postupku postoji jedna velika izmena.

„Drastična razlika je u tome što bi se, ukoliko taksa nije plaćena u roku od osam dana posmatralo kao da tužba nije ni podneta. Iz Ministarstva pravde smo čuli da će moći da se plati na rate, da je moguće i da neko bude oslobođen plaćana – ipak to je moguće samo u praksi. Ne postoji mogućnost da sud u tako kratkom roku odluči o vašem zahtevu da vam bude omogućeno plaćanje na rate ili da budete oslobođeni plaćanja takse, a već u tom roku bi nastupilo povlačenje tužbe“, kaže advokatica.

Ona ističe da je pravo na podnošenje tužbe ovim drastično otežano, a reč je, podseća Pavlović o civilizacijskoj pravnoj tekovini.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar